Могерини: Договорът от Преспа е уникален, едва ли ще има

...
Могерини: Договорът от Преспа е уникален, едва ли ще има
Коментари Харесай

Могерини: Договорът от Преспа е уникален, едва ли ще има друга такава възможност

Могерини: Договорът от Преспа е неповторим, надали ще има друга такава опция
Договорът от Преспа е неповторима опция за помиряване и затваряне на 20-годишния спор сред Скопие и Атина. Тази опция може и в никакъв случай повече да не се повтори.

Това сподели в изявление за македонската държавна организация МИА висшият представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

"Имах привилегията да участвам на подписването на Договора през месец юни край Преспа в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. И двете страни демонстрираха кураж, водачество, отговорност и работеха неуморно за превъзмогване на разликите и старите проблеми, за реализиране на този исторически Договор, който бе подсилен от цяла Европа", сподели още Могерини.

"Сега предстоят национални процедури за осъществяването му, които вървят и в двете страни и това би трябвало да бъде зачетено и почетено. Разбирам възприятията и историческото минало на този спор, включитено и безпокойствата. Спорът не съществуваше толкоз дълго време, само че колкото повече време минава, толкоз по-трудно става намирането на решение. Преговорният развой е мъчителен и резултатът е - компромис. Този компромис обаче е в интерес и на двете страни. Нашата позиция е доста ясна: Европейски Съюз изцяло поддържа Договора. Това е неповторима опция за помиряване на Западните Балкани, която може би и няма да се повтори. Надявам се всички страни да употребяват момента и да подсигуряват бъдещето на страната в Европейски Съюз - бъдеще, което цялата нация чака от години да бъде реалност", акцентира Могерини.

"Помирението, районното съдействие и добросъседските връзки играят основна роля в нашия ангажимент за Западните Балкани. Това е и основен принцип за разширението. Решението на толкоз тежък спор е от голямо значение за района и опция за прогрес по пътя към Европейски Съюз. Ако този миг се употребява умно по пътя на нужните промени, тогава ние сме изправени пред забележителен прогрес. Страните-членки откриха пътя за старт на договарянията през юни следващата година, въз основата на ясни условия. Това е част от нашия повишен ангажимент в района, който е в полза на всички и за страните от региона", акцентира тя.

Според Могерини "постигнатият Договор може да докара до транформацията на целия район на Западните Балкани".

"Добросъседските връзки ни оказват помощ да работим дружно, да се оправим с доста продизвикателства. Договорът дава и благоприятни условия, в това число и в региона като миграцията. Бежанската рецесия потвърди, че войни, които се водят надалеч от Брюксел или Скопие, може да имат последици рано или късно и в Европа. Западните Балкани са в сърцето на Европа, ние сме взаимно подвластни. Вярвам, че дружно можем да реализираме доста за просперитета, сигурността и стабилността на нашите народи", сподели в умозаключение висшият представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР