Могат ли ТОЛ патрулите да ни спират, изискват документите и

...
Могат ли ТОЛ патрулите да ни спират, изискват документите и
Коментари Харесай

Скандално за колите на БГ Тол! Оказа се, че нямат законови права да ни спират

 Могат ли ТОЛ патрулите да ни стопират, изискват документите и глобяват?

Вчера в ефира на Нова Телевизия и предаването “Здравей България " към този момент някогашният началник на Националното тол ръководство и началник на новоизграждащата се тол система (вече като член на УС на АПИ) – Олег Асенов съобщи:

“Тол контролът има всички пълномощия като надзорен орган на пътя. Може да реализира прекъсване на пътно транспортно средство и инспекция. Тя се прави на първа стъпка въз основата на талона на автомобила. След като се откри нарушаване, тогава могат да се изискат документите на лидера за сформиране на акт за определяне на нарушаване ".

Малко по-късно в диалога обаче, той загатна, че в действителност това не е тъкмо по този начин:

“Ако лидерът въпреки всичко откаже в някоя от стъпките да си даде документите, ние сме в съгласуваност с КАТ, надлежно докладваме ", сподели още Асенов.

Ето какво гласи обаче Закона за придвижването по пътищата:

" Чл. 167а. (1) Агенция " Пътна инфраструктура “ реализира надзор върху заплащането на съответната такса по член 10, алинея 1 от Закона за пътищата посредством електронната система за събиране на пътни такси.

(2) При осъществяване на функционалностите си по този закон избраните от ръководителя на управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура “ длъжностни лица:

1. стопират движещи се моторни транспортни средства посредством сигнал със стоп-палка с алена светлина, описваща полукръг, като сигнал за прекъсване може да бъде подаден и от движещ се автомобил на Агенция " Пътна инфраструктура “, означен като контролна единица на Националното тол ръководство, посредством непрекъснато светещ или мигащ надпис " НАЦИОНАЛНО ТОЛ УПРАВЛЕНИЕ – СЛЕДВАЙ МЕ! “; ревизират документите за идентичност на лидера, както и всички документи, свързани с ръководеното транспортно средство;

 

Ето какво сочи Наредба №1-141 от 18 септември, 2002г. за изискванията и реда при които коли са със специфичен режим на придвижване:

 

Чл. 3. (1) Моторни транспортни средства със специфичен режим на придвижване са колите и мотоциклетите, които при придвижването си подават по едно и също време светлинен сигнал с пробляскваща синя и/или алена светлина и специфичен звуков сигнал.

Тук поражда въпросът каква е светлината на тол колите?

При това състояние по същата Наредба въпросния автомобил и хората в него не могат да стопират коли от придвижване с въпросната жълто мигаща светлина (тъй като по горния ЗДП мигащ надпис “НАЦИОНАЛНО ТОЛ УПРАВЛЕНИЕ – СЛЕДВАЙ МЕ " на патрула – няма " ).

Говори ли наизуст проф. Асенов – някогашен шеф на Националното тол ръководство и сегашен член на Управителния съвет на АПИ?

Невежество или липса на експертност е догатката му тръгващо от 20 хиляди лева и заключащо равнодушното “2 милиона лв. на ден…Да, толкоз! “.

Показателно е и отношението на някогашният към този момент началник на Националното тол ръководство, от който към момента зависи огромна част от организацията и експертните хрумвания за новоизграждащата се тол система към държавния бюджет, което слага въпроса, а какъв брой ще събира страната от нея – 70 хиляди лева или 700 милиона на година? Въпрос, който в този подтекст слага под подозрение опцията на тол ръководството да реализира заложените си цели, написа уеб сайтът obshtestvo.org.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР