Могат ли криптовалутите, които по своята същност са волатилни, да

...
Могат ли криптовалутите, които по своята същност са волатилни, да
Коментари Харесай

Къде волатилните по условие криптовалути стават финансови убежища?

Могат ли криптовалутите, които по своята същина са волатилни, да се трансфорат в сигурни финансови убежища? Очевидно в някои елементи на света като Аржентина и Турция, където има внезапно повишаване на цените и обезценяванет на локалните валути – да.

Тези процеси принудиха жителите на двете страни да потърсят леговище в цифровите активи, показва в собствен разбор Reuters.

По данни на изследователската компания GWI притежанието на цифрови валути в Турция е най-високото в света - 27,1%. На второ място се подрежда Аржентина с 23,5%. И двете страни са доста над междинния световен % на владеене на криптовалути, който се прави оценка на 11,9%.

Общото за Турция и Аржентина, с изключение на позициите им, свързани с приемането на криптовалутите, е високата инфлация, която докара до спад на цената на техните валути и засилен финансов надзор, целящ предотвратяването на износа на пари от жителите, подчертава осведомителната организация и прибавя, че годишната инфлация в Турция през март е 50,51%, а в Аржентина даже още по-висока - 104%.

Турската лира и песото се срутват и са на рекордно ниски равнища. Аржентинската валута се търгува на черния пазар за към 464 за $, което е повече от два пъти по-висока стойност от формалния обменен курс от 222.

Затова и огромна част от потребителите в тези две страни търсят несъмнено леговище за финансите си в постоянните токени като USD Coin (USDC) и Tether (USDT), които съставляват криптовалути, обвързани едно към едно с обичаен актив като $ или златото. По този метод те се трансформират в действителна опция за отбрана на спестяванията в страни с огромни инфлационни скокове.

" Хората, без значение дали са от страната на търговията на дребно или от тази на институциите, мислят по какъв начин можем да се предпазим от обезценка на валутата ", споделя Ехаб Заглул, основен откривател в Tribal Credit, платформа за цифрови заплащания за започващи компании в разрастващите се пазари, представен от Reuters. " Те желаят евентуално да държат спомагателни активи, обвързани с по-силна криптовалута, като да вземем за пример USDC и USDT, или нещо друго, обвързано с по-силна фиатна валута като щатския $. "

Обемът на търговията с двойката USDT - турска лира доближи многомесечен връх предходната седмица, подтикван от отслабването на турската валута и идните знакови президентски и парламентарни избори, показва анализаторът на Kaiko Десислава Оберт.

" Като цяло има наклонност приемането на криптовалути да бъде по-високо в страни с финансови ограничавания, финансова и политическа неустойчивост ", изясняват на собствен ред анализаторите от K33 Research.

Къде е Bitcoin?

Макар че Bitcoin, най-голямата криптовалута в света, се е повишил със 72% тази година и към този момент доближава 30 000 $ (най-високата стойност от 10 месеца насам), общите размери на търговия са надалеч от равнищата, следени през предишното лято. Основната причина за това е фактът, че вложителите бяха изплашени от поредност от сривове на криптоиграчи, чиято кулминационна точка беше крахът на FTX, напомня Reuters.
 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР