Могат ли Китай, Лисабон, Брюксел и международните акционери да се

...
Могат ли Китай, Лисабон, Брюксел и международните акционери да се
Коментари Харесай

Китайската сделка за €9 милиарда поставя под изпитание Португалия и Европа

Могат ли Китай, Лисабон, Брюксел и интернационалните акционери да се схванат?

China Three Gorges Corp. (GTC) е най-голямата компания за възобновима сила в Китай. Дружеството желае да изкупи дялове в португалския производител на сила EDP-Energias de Portugal SA против 9,1 милиарда евро. Но акционерите в нея, Европейската комисия, както и вероятно други компании застават против този проект, написа Bloomberg.

GTC влага в началото в компанията през 2012 година, когато на власт бе социалдемократическата партия - през днешния ден в съпротива. Засега тя има 23 % от сдружението, само че желае да увеличи каузи си до над 50%, като резервира обществения статут на сдружението, както и местоположението на централата.

Контролирана от Пекин, GTC се намеси по време, в което Португалия имаше потребност от помощ по време на рецесията. EDP има прекалено много отговорности, което лимитира опцията? да пораства сама. Ако компания от Европа я придобие - слуховете включват Engie SA и Gas Natural SDG SA - най-вероятно ще редуцира огромно количество чиновници и ще раздели компанията. Затова и локалната поддръжка за китайската договорка е лесна за схващане.

Но въпреки този ход да работи за Португалия, това не важи и за останалата част от Европа, която към този момент стартира да звучи все по-готова да се намесва в покупко-продажби с задгранични компании.

Дори и GTC да премине сполучливо през политическите спънки, тя ще би трябвало да убеди акционери с общ дял най-малко 27 % да одобряват офертата? - в по-добрия случай и повече - до момента в който в това време отбиват интерес от други компании.

Португалия към този момент съобщи, че ориста на EDP е в ръцете на акционерите?. Друга оферта от европейска компания, която може да си разреши да купи на по-висока цена, пресмятайки бъдеща облага, с помощта на съкращения, ще бъде по-добрият вид за акционерите. Но и сходен проект ще бъде преглътнат по-трудно в Лисабон. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР