Могат ли Китай, Лисабон, Брюксел и международните акционери да се

...
Могат ли Китай, Лисабон, Брюксел и международните акционери да се
Коментари Харесай

Китайската сделка за €9 милиарда поставя под изпитание Португалия и Европа

Могат ли Китай, Лисабон, Брюксел и интернационалните акционери да се схванат?

China Three Gorges Corp. (GTC) е най-голямата компания за възобновима сила в Китай. Дружеството желае да изкупи дялове в португалския производител на сила EDP-Energias de Portugal SA против 9,1 милиарда евро. Но акционерите в нея, Европейската комисия, както и вероятно други компании застават против този проект, написа Bloomberg.

GTC влага в началото в компанията през 2012 година, когато на власт бе социалдемократическата партия - през днешния ден в съпротива. Засега тя има 23 % от сдружението, само че желае да увеличи каузи си до над 50%, като резервира обществения статут на сдружението, както и местоположението на централата.

 Европа се разсъни за рисковете от китайските вложения
Европа се разсъни за рисковете от китайските вложения

Лидерите на Стария континент се притесняват от задачите на Поднебесната империя

Контролирана от Пекин, GTC се намеси по време, в което Португалия имаше потребност от помощ по време на рецесията. EDP има прекалено много отговорности, което лимитира опцията ѝ да пораства сама. Ако компания от Европа я придобие - слуховете включват Engie SA и Gas Natural SDG SA - най-вероятно ще редуцира огромно количество чиновници и ще раздели компанията. Затова и локалната поддръжка за китайската договорка е лесна за схващане.

Но въпреки този ход да работи за Португалия, това не важи и за останалата част от Европа, която към този момент стартира да звучи все по-готова да се намесва в покупко-продажби с задгранични компании.

 Китай е новият владетел на Източния блок в Европа
Китай е новият владетел на Източния блок в Европа

Дипломатическото майсторство на Пекин някогашните тласка руски страни към конфликт с Брюксел

Дори и GTC да премине сполучливо през политическите спънки, тя ще би трябвало да убеди акционери с общ дял най-малко 27 % да одобряват офертата ѝ - в по-добрия случай и повече - до момента в който в това време отбиват интерес от други компании.

Португалия към този момент съобщи, че ориста на EDP е в ръцете на акционерите ѝ. Друга оферта от европейска компания, която може да си разреши да купи на по-висока цена, пресмятайки бъдеща облага, с помощта на съкращения, ще бъде по-добрият вид за акционерите. Но и сходен проект ще бъде преглътнат по-трудно в Лисабон.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР