Могат ли да шофират младите хора и защо с над

...
Могат ли да шофират младите хора и защо с над
Коментари Харесай

Младите шофьори да получават временна книжка

Могат ли да карат младежите и за какво с над 30% са се усили починалите при произшествия за първите три месеца на годината в съпоставяне със същия интервал на 2021, тематиката разяснява Димитър Илиев, рали първенец и зам.-председател на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата ".

Илиев предложи няколко промени за справяне с черната статистика по пътищата.

“Това, което може да се направи е да се промени методиката и концепцията за образование на младежите. Има страхотни практики от други страни, като да вземем за пример - надзор върху изпита. През него би трябвало да минават единствено хора, които в действителност имат умения. Другот доста значимо е да се вкара 2-годишно краткотрайно удостоверение. През този интервал, в случай че водачът направи 1 по-голямо или 2 по-малки нарушавания, тези 2 години стартират да текат още веднъж. Ако отново направи сходни нарушения- книжката му се взима и той отива на транспортно-психологическа консултация, където му се изяснява какъв е рискът на пътя”, изясни пред Нова Илиев.

Според него на българските водачи липсват познания за съществени неща за пътната сигурност, по тази причина се случват такива тежки катастрофи.

“Това, което ще желая аз да се направи е да се съобрази цялото образование с концепцията за образование по сигурност на движение”, съобщи зам.-председателят на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата ".

Статистиката демонстрира, че за последните 3 години у нас най-вече тежки и съдбовни ПТП-та има по извънградските пътища.

“Големият проблем там са челните удари - удар в дърво и удар сред два автомобила”, разясни Илиев и предложи способ за справяне с казуса.

“Има един шведски модел, споделя се 2 плюс 1, който разделя трафика - потоците се лимитират с обезопасителн съоръжание. Ние ще го предложим за всеобщо въвеждане”, сподели още той.

Подобно оборудване ще бъде сложено на Кресненското дефиле, разясни Илиев.

Друга концепция за справяне с нападателните водачи по пътищата, които редовно нарушават Закона за придвижване са служители на реда в цивилни коли.

“Това е една страхотна процедура в други страни. Тя е ориентирана към арогантните водачи, които редовно нарушават разпоредбите. Когато служителите на реда видят подобен водач - той бива мигновено санкциониран”, изясни още Димитър Илиев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР