Могат до доведат до хаос в бутилиращата индустрия в България.

...
Могат до доведат до хаос в бутилиращата индустрия в България.
Коментари Харесай

Новият закон за бутилираните води застрашава потребителя

Могат до доведат до безпорядък в бутилиращата промишленост в България.

Това разяснява Пейо Майорски, ръководител на Инициативния комитет за отбрана на потребителите.

Като организация, която пази потребителския интерес, Инициативният комитет за отбрана на потребителите моли към българските народни представители, да се осведомят добре за въздействието, което би имал Законът за храните, преди да гласоподават противоречивите текстове в него на второ четене.

Обръщаме се към депутатите от парламентарните комисии по земеделие, по опазване на здравето и по икономическа политика, защото значително от тях зависи дали Законът за храните ще бъде признат дефинитивно в настоящия си тип.

Новите текстове дават опция за нерегламентирани практики, които биха увредили потребителския интерес. Има опция за илюзия и заблуждение на българските жители, 2/3, от които афишират, че употребяват бутилирана вода. С този закон се основават предпоставки за анулация на правилото „ едно находище – един бутилировач “. Подобна стъпка би довела до безпорядък в бранша и до цялостно размиване на отговорността по отношение на качеството на продукта и опазването на ресурса, разяснява Майорски.

Как потребителите ще са сигурни за качеството на водата, която купуват, в случай че не са наясно какви критерии са спазени при нейното бутилиране и кой носи отговорност за продукта? Надяваме се, че въпросите ни ще бъдат чути, защото от техните отговори зависи бъдещото развиване на целия бутилиращ бранш, както и здравето на българските консуматори.

Притеснителен е също по този начин фактът, че в признатия на първо четене закон се отстранява процедурата по признание на изворните води. Това значи, че всеки ще може да бутилира вода с неразбираем генезис и да я предлага на пазара.

Вносителите на този текст стимулират нововъведението с понижаване на административната тежест, само че пропущат обстоятелството, че става въпрос за интереса и здравето на българските жители. Ако на пазара бъде пусната вода, която не дава отговор на критериите за качество, няма да е ясно нито кой я е създал, нито кой я предлага в комерсиалната мрежа, сподели Майорски.

Подобна неустановеност би се отразила отрицателно върху цялата бутилираща промишленост в България и би довела до срив в доверието на потребителите, понижаване на потреблението на бутилирана вода, фрапантен спад в вложенията и закриване на работни места. За сериозен проблем намираме и основаването на безспорен понятиен безпорядък посредством въвеждането на нови термини в текстовете. В тях са показани названия, които не участват нито в българското, нито в европейското законодателство.

Появява се да вземем за пример терминът “извор”, който би трябвало да бъде изписан с по-едър шрифт от комерсиалната марка. Приложението на това условие ще дезориентира потребителите и ще докара до комплициране каква вода купуват. В момента зад марката на продукта те виждат ясна отговорност от страна на потвърдени производители, които влагат в непрекъснат надзор на качеството и оферират на пазара бутилирани води с явен генезис и неповторими характерности като непорочност на генезис, минерален състав и неповторим усет, сподели Майорски.

От името на Комитета за отбрана на потребителите, настояваме в Парламента да откри място за опазването на публичния интерес, а не поддръжката на частни бизнес ползи, които биха разрушили доверието на потребителя и биха заплашили правото му на осведомен избор във връзка с жизненоважен артикул като водата, заключи Пейо Майорски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР