Могат да се рециклират напълно и безброй пъти, без стъклото

...
Могат да се рециклират напълно и безброй пъти, без стъклото
Коментари Харесай

Пътят на отпадъците от стъкло стъпка по стъпка

Могат да се рециклират изцяло и безчет пъти, без стъклото да губи своите качества

Инсталацията за преработване на боклуци от стъкло е съвсем изцяло автоматизирана, като целият развой се ръководи единствено от шест души на промяна. Към момента потенциалът на инсталацията в завода на " Екобулпак " е 10 тона за час.

Основно обработва боклуци от стъклени бутилки и буркани, като задачата е да се получи краен артикул с доста положителни индикатори във връзка с непорочност, размер и цвят. Чистотата се дефинира по отношение на наличието на примеси – всичко, което е друго от стъкло. Тези параметри са от изключителна значимост за приемането на обработеното стъкло в стъкларските фабрики и надлежно за влагането му в производството на нови бутилки и буркани.

 Пътят на отпадъците от стъкло малко по малко

Безцветното стъкло или по този начин наречената трошка е с непорочност по цвят по-голяма от 98% и наличие на примеси (керамика, камъчета и порцелан) по-малко от 25 грама за звук.

 Пътят на отпадъците от стъкло малко по малко

Зеленото или кафявото стъкло е с непорочност по цвят по-голяма от 90%.

Инсталацията е разграничена на две зони – приемна и съществена. В приемната зона се разтоварват постъпилите на площадката стъклени боклуци. В главната зона е ситуирано оборудването за обработката на отпадъците от стъкло – разнообразни машини за ликвидиране и подбиране. Характерно за определената тук технология е сухото отнасяне на материалите, без да се употребява измиване.

Ето и по какъв начин става това:

Измерените към този момент камиони изсипват стъклените боклуци в приемна зона.

 Пътят на отпадъците от стъкло малко по малко

Оттам отпадъците се зареждат в приемен бункер и по превозвач попадат в първа кабина. Тук служащ ръчно отделя едри боклуци разнообразни от стъкло като дърво, керамика, пластмаса и други. Металните примеси се изваждат посредством магнити.

След първата кабина, стъклото минава към решето, което разделя потока съгласно размера на частите – главен (стъклени части с размер под 50 мм) и второстепенен (с размер повече от 50 мм.). Вторичният поток (фракция) съставлява цели или не изцяло разтрошени бутилки. Те се подават към мелница за накъсване.
Основният поток попада в машина за премахване на етикети и разчистване. На правилото на сухото търкане се прави повърхностното ликвидиране на стъклените части. След това стъклото продължава към органически сепаратор, където се отделят органични и леки примеси. Леките материали (примесите) се отделят от другите посредством въздушна бликам.

След това оптичен сепаратор посредством отстрелване разделя материала на три обособени потока: замърсители (керамика, камъчета, порцелан), транспарантно стъкло и смесено по цвят стъкло. Чрез втори оптичен сепаратор транспарантното стъкло се очиства още един път от примеси, с цел да се получи краен артикул с висока непорочност.
Потокът от смесени по цвят стъкла пък се обработва като първо се очиства от примеси и отделя несъмнено по цвят стъкло – зелено или кафяво според от определената стратегия.

Очистеното стъкло се събира в разнообразни бункери съгласно цвета му. Отделените от двата сепаратора примеси (замърсители) се подават към трети оптичен сепаратор. Тук се отделя единствено стъкло, в случай че е позволено по простъпка, като по този метод се понижават до най-малко загубите.

Накрая очистената и сортирана по цвят стъклена трошка се транспортира до заводите за произвеждане на стъклен амбалаж в страната, където се претопява и още веднъж се трансформира в бутилки и буркани.

Стъклото е материал, който може да се рециклира 100%, безчет пъти, без да губи своите качества.

 Пътят на отпадъците от стъкло малко по малко

В идващите материали ще ви разкажем по какъв начин се рециклира хартията и другите типове пластмаси.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР