Могъщият Алеч - най-големият ледник в Алпите - може напълно

...
Могъщият Алеч - най-големият ледник в Алпите - може напълно
Коментари Харесай

Ще се простим ли с още един знаков ледник?

Могъщият " Алеч " - най-големият хладилник в Алпите - може изцяло да изчезне до края на този век, в случай че не се направи нищо за преодоляване на климатичните промени, демонстрира изследване.
Екип от откриватели в Швейцария употребява авангардна симулация, с цел да покаже по какъв начин ледникът „ Алеч ” ще се промени, до момента в който планетата продължава да се затопля, се споделя в изказване на техническия университет ETH в Цюрих, съобщи БГНЕС.
Ледникът, който покрива 86 квадратни километра в швейцарските Алпи и се счита, че побира към 11 милиарда тона лед, към този момент е се стопил с към един километър от края на века.
Учените предвиждат, че наклонността ще продължи, даже в случай че светът успее да извърши задачата от Парижкото съглашение от 2015 година за ограничение на световното стопляне при " много под " 2 градуса по Целзий.
Изследователският екип на ETH съобщи, че даже при най-хубавия сюжет ледникът ще загуби 50% от размера и дължината си до 2100 година, до момента в който при най-лошия сюжет „ няколко останки лед ще бъдат всичко, което ще е останало “.
„ Алец ” е един от повече от 4000 ледника - големи, антични ресурси от лед, в Алпите, осигуряващи сезонна вода на милиони и образуващи някои от най-зашеметяващите пейзажи в Европа.
В изследване по-рано тази година откривателите на ETH дефинират, че повече от 90 % от тези ледници ще изчезнат до 2100 година, в случай че излъчванията на парникови газове останат неовладяни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР