Мога винаги да подам оставка. Повярвайте ми, този въпрос на

...
Мога винаги да подам оставка. Повярвайте ми, този въпрос на
Коментари Харесай

Десислава Танева: Мога винаги да подам оставка, това на фона на кризата звучи като облекчение

Мога постоянно да подам оставка. Повярвайте ми, този въпрос на фона на тази рецесия звучи единствено като облекчение. Това сподели пред публицисти в Народното събрание министърът на земеделието Десислава Танева във връзка поисканата й оставка от Българска социалистическа партия поради рецесията с африканската чума по свинете.

Има избрана нова площадка за село Бръшлен, която е съгласувана с Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейнова дирекция. „ В използването на ограниченията няма никакъв компромис така и така координиране не се минава ", добави земеделският министър.
Със забавяне: Започва евтаназирането на прасетата от свинекомплекса в село Бръшлен Новият терен за загробването на животните е общинска благосъстоятелност и от години не се употребява
Министър Танева разяснява още равнището на разговор, който се води. " С този Интернет към този момент и интелигентните деца в пети клас могат да разпознаят нелепостта ", сподели тя.

Министър Танева осведоми още, че се чакат резултатите от две нови проби. Тя обаче не сподели нито в коя област са, нито в кои обитаеми места са. Според Танева сега една от най-важните задания е депопулацията на дивата свиня, която е измежду главните разпространители на болестта.

Министър Танева изясни, че за болестта има европейска пътна карта, в която са написани стъпките и опита на всички 13 европейски страни, в които е записано болестта. По думите на Танева всяка мярка, която се подхваща за справяне с рецесията, се координира от една страна с ветеринарните управляващи, от друга – със самия отрасъл и от трета – с Европейска комисия.
Как се оправят в Румъния с чумата по свинете? Умъртвените животни в северната ни съседка са 370 хиляди за последната година
Тя изясни, че от практиката на въпросните страни, излиза наяве, че най-успешно с дивата свиня са се справили локалните ловни дружинки.

" Въпросът е те да бъдат задоволително добре стимулирани и финансово подтиквани. На стадия, на който сме – с открити 20 случая на африканска чума по дивите прасета, ще създадем зони, в които дружно с ловните дружинки ще претърсваме за трупове ", разясни министърът.

По отношение на компенсацията за домашните свине, които не са регистрирани, Танева сподели, че тематиката ще бъде сложена на европейско равнище. " За персоналните стопанства, които не са регистрирани, нямат ограничения за биосигурност, тематиката ще сложи на равнище Европейска комисия. Темата визира всички страни от Източна Европа ", разгласи министър Танева и посочи, че всичко зависи от това какво решение ще вземе Европейска комисия.

Относно унищожаването на животните Танева изясни, че във всички европейски страни се ползва методът на загробването.

" В никоя страна подобен размер не е унищожаван по различен метод ", разяснява тя.

По време на чуването в пленарна зала Бюрхан Абазов, от Движение за права и свободи, сподели: " Не оказа помощ нито бутафорната ограда, нито крути ограниченията с придвижването на товари и на хора по границата. Само за 2 седмици огнищата са 21. Решенията на държавното управление ненавременни, безредни, некординирани, неправилни ", сподели той и настоя за интервенция на армията и полицията за справяне с рецесията.
Очертава се призрачен сюжет за България поради чумата при свинете (ОБЗОР) Остава в действие бедственото състояние оповестено в три области – Русе, Плевен и Разград
Министър Танева отговори, че ще вземе поради препоръките, само че на този стадий опитът показвал, че най-добре се справяли локалните ловни дружинки. Тя сподели, че ще продължат ограниченията по предварителна защита.

" Ще се опитаме да убедим хората, че не би трябвало да имат персонални стопанства, които не са регистрирани, тъй като нерегистрирането значи, че няма ограничения за биосигурност. Разчитаме доста на локалната власт, без значение, че й предстоят избори ", сподели земеделският министър по време на чуването.

От ПГ на Оперативна програма думата взе Александър Сабанов, който настоя министърът да опровергае обществено изявленията, че в страни с АЧС е неразрешен износът на зърно.

Министър Танева настоя, че сходни изявления в общественото пространство не почиват на познания и даде образци с Русия и Украйна – съществени експортьори на зърно, в които болестта е записано.

" Категорично декларирам няма такава възбрана ", сподели тя. От " Воля - българските родолюбци " желаеха да знаят дали се работи взаимно с Министерство на околната среда и водите за попречване на екологична злополука.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР