Моето твърдо, цялостно, неотменимо и категорично мнение е, че ако

...
Моето твърдо, цялостно, неотменимо и категорично мнение е, че ако
Коментари Харесай

Николас Мадуро - от наследник на Чавес до негово бледо копие

" Моето твърдо, изцяло, неотменимо и изрично мнение е, че в случай че се наложи да бъдат планувани нови президентски избори, би трябвало да изберете за президент Николас Мадуро ", сподели през март 2013 година, няколко месеца преди да почине, починалият венецуелски президент Уго Чавес.

Но съгласно доста венецуелци, в случай че Чавес тогава е знаел какво ще стане със страната при ръководството на Мадуро, е щял съществено да се замисли.

Пет години откакто през април 2013 година Мадуро наследи Чавес, южноамериканската страна, която потвърдено има най-големите петролни ресурси в света, е в хватката на петцифрена годишна инфлация.

Десетки хора починаха при антиправителствени митинги. Въпреки всичко 55-годишният президент подцени интернационалната общественост и се кандидатира за нов мандат на избори, които всеобщо бяха считани за недемократични. На изборите през април 2013 година, създадени пет седмици откакто Чавес умря, Мадуро завоюва с съвсем 51 % против 49 % за своя противник, претендента на обединената съпротива Енрике Каприлес.

Минималната разлика в процентите на двамата беше удостоверение, че някогашният синдикален водач не има харизмата и въздействието измежду гласоподавателите на своя наставник, и показваше, че ще му е мъчно да резервира публичната поддръжка, следвайки чавистката политика на социалистическа " Боливарианска гражданска война ".

В интернационален проект Мадуро провокира спорни реакции още преди гибелта на Чавес, когато сподели, че раковото заболяване на починалия президент може би е било съзнателно провокирано. Той провокира неразбиране и с думите си, че след гибелта на Чавес той му се явил като " дребна птичка " и че починалият президент вероятно е споделил някоя добра дума в отвъдното за аржентинския кардинал Хорхе Берголио, та да бъде определен за папа.

Фотогалерия: Керванът на бедността си потегля от Венецуела >

Мадуро завоюва доверието на Чавес, когато в началните стадии от раковото заболяване на президента неразделно беше до него. Чавес бе опериран през 2011 и 2012 година в Хавана, а Мадуро тогава беше министър на външните работи.

Мадуро не приключва междинното си обучение и работи като водач на рейс в градския превоз в Каракас. Става профсъюзен представител в системата на градския превоз, по-късно е определен за народен представител в Националното заседание (парламента), а след това се издига и до ръководител на Националното заседание.

Политическа популярност придобива по време на уличните митинги през 1992 година, когато упорства за освобождението на Чавес, който по това време е в пандиза, тъй като застава отпред на несполучлив прелом против президента Карлос Андрес Перес.

В продължение на повече от шест години Мадуро е министър на външните работи, а през 2012 година Чавес го назначава за вицепрезидент. Като първи посланик на Каракас Мадуро се явява представител на Чавес в връзките със съдружниците и се допуска, че е изиграл основна роля за покупко-продажби с Русия, Китай и Иран.

Мадуро постоянно се опитваше да усъвършенства политическото си състояние, изтъквайки връзките си с Чавес, само че това не му оказа помощ постоянно да бъде подложен на критика като некадърен и властнически властник. Свикването на Конституционното заседание през юли 2017 година породи обвинявания, че Мадуро се пробва да маргинализира доминираното от опозицията Национално заседание. Някои от водачите на опозицията отидоха в заточение, а на други беше неразрешено да вземат участие в политическия живот.

В същото време Мадуро се опитваше да се оправи с все по-бързо разрастващата се икономическа рецесия посредством ограничения, които изглеждаха като обезверени - да вземем за пример със известие, че Венецуела ще махне три от нулите на съвсем тотално обезценената си валута и ще бъде основана криптовалута, обезпечена от петролните ресурси на страната.

Когато натискът върху него набъбна, президентът ускори риториката си против империализма, заявявайки, че отговорни за икономическата рецесия са " олигархични мафии " и че не дава " и пет пари " за мнението на западните сили за него.

Но този вид говорене към този момент не импонира на голямото болшинство от венецуелците, демонстрират социологическите изследвания. Въпросът, който в този момент всички си задават, е дали Мадуро ще съумее да изкара до дъно втория си шестгодишен мандат. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР