Модни експерти ни разказват, че през вековете писклюлите на шапките

...
Модни експерти ни разказват, че през вековете писклюлите на шапките
Коментари Харесай

Изненадващата любопитна причина, поради която шапките имат помпони

Модни специалисти ни описват, че през вековете писклюлите на шапките не са слагани, с цел да бъдат красива и забавна украса и част от модела, а по-скоро да са функционални по разнообразни аргументи. 

Те идват още от епохата на викингите и за първи път учени открива скулптура на викингски господ - Фрейр, който носи шлем с помпон още през далечната 1904 година в Швеция.

Помпона даже може да приказва и да дефинира обществения статус на носещия го в някои от европейските страни. Да речем в античен Рим, свещениците носели шапка, която се казвала бирета и имала помпон, а неговият цвят, зависел от работата, която прави.

В Шотландия въпреки това, каските имали помпони и били част от военната униформа, като тяхната цел била бойците да дефинират полка, към който принадлежи някой различен боец.

При моряците повода е малко по-практична, по-простичка и даже леко радостна. Техните шапки имали помпон, с цел да не удрят главите си в ниските тавани на корабите.

Като украса и декорация помпоните стават всеобщи и съвременни през 30-те години на предишния век по време на Голямата меланхолия, тъй като били най-евтиния и бърз вид да декорират обещано облекло.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР