Модната индустрия е отговорна за 8% от глобалното замърсяване на

...
Модната индустрия е отговорна за 8% от глобалното замърсяване на
Коментари Харесай

Как ще изглежда зелената мода на бъдещето: 10 идеи

Модната промишленост е виновна за 8% от световното замърсяване на природата. Ако бизнесът с облекла се одобри за обособена страна, тя ще бъде четвъртият по величина замърсител на климата на Земята. Въпреки че от ден на ден хора се осведомяват за по-екологични способи на живот, смяната става постепенно. Британският в. " Гардиан " предлага 10 начина модната промишленост да стане по-екологична и всички те са реформаторски и използвани в близко бъдеще.

1. Плодови нишки


Днес облеклата се създават главно от памук, кондензиран с пестициди и полиестер, който се получава от нефт. Те ще бъдат изместени от така наречен " благосъстояния от боклуци ", в това число " бананова коприна " (от стъблата на бананови растения) и " кожи " от плодове, изключително от ананас. Испанската марка Piñatex към този момент създава тези материи. Един квадратен метър ананасова кожа употребява 480 листа от плода и е на половина по-евтина от традиционната телешка кожа.

2. Материи от ферментирала квас

Американската компания Modern Meadow предизвика сензация посредством използване на захарна суровина към кафези на квас, които са проектирани да основават колаген. Тя се пресова и оцветява (по екологичен начин), с цел да се сътвори материя, наподобяваща телешка кожа. Тя ще стане налична през 2020 година, само че образци на материята са разпратени до дизайнери. Междувременно, на западното крайбрежие усъвършенстват изкуството на основаване на коприна от дрожди.

3. Естествени багрила

Очаквайте все по-голям брой марки да се откажат от токсичните химически багрила и да преминат към пигменти от растения, захарна меласа и микроорганизми, с цел да отстраняват тежките метали, киселини и разтворители. Тази техника употребява 1/10 от количеството вода при обичайното боядисване.



4. Контрол над използването на пералня

Синтетичните вещества в облеклата отделят микрофибри при пране, които замърсяват водата. В Калифорния упорстват за закон, съгласно който облеклото, съдържащо 50% полиестер, би трябвало да има етикет за предизвестие за изхвърляне на микрофибри и указание за ръчно пране. Филтрите и торбички за перални машини, които задържат власинките, ще станат наложителни.

5. Скъпа вълна

Вълната ще стане извънредно скъпа. Намаляването на употребата ѝ ще благоприятства поддържането на устойчиви породи овце и кози по пасищата и ще помага за отделянето на въглерод, за възобновяване на водосборите и за богатството на дивата природа.

6. Копринени спортни екипи и несвиващи се облекла

Някои от най-новите патенти в стилната сфера са за основаване на копринен протеин във вода, който трансформира коприната и вместо непромокаема и кара да пропуща вода - качество, изключително значимо за спортните екипи. Технологията би разрешила и да се основават материи, които не се свиват при пране.

7. Принтиране на облекла по размер

Представете си първо да сканирате тялото си, след това със програмен продукт да нанесете върху личните си ограничения желания дизайн и най-после да я извадите на 3D принтер или да я поръчате онлайн за доставка. Този подход спестява остатъчните материали и несъразмерното произвеждане. 

8. Ваучери за нови облекла против остарели облекла

Големите производители от ден на ден ще вършат акции за преработване на остарели облекла или замяна на облекла втора ръка против отстъпки за нови покупки.



9. Лепило за дрехи

Когато се скъса, текстилът ще може да бъде поправен чрез залепяне с препарат, извлечен от протеин от калмари. такава разработка към този момент е правил университетът в Пенсилвания. Засега " лепилото " е предопределено за медицински цели. Но след десетилетие може би ще се употребява и в стилната промишленост за понижаване на несъразмерното закупуване на облекла.

10. Дрехи назаем или чартърен

Очаква се от ден на ден платформи да предизвикват използването назаем или отдаването чартърен на непотребни облекла, доста от които висят неносени в дрешниците.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР