Модифициран плейър iPod трябвало да помага на военните да измерват

...
Модифициран плейър iPod трябвало да помага на военните да измерват
Коментари Харесай

Apple работила по iPod с гайгеров брояч за военните


Модифициран плейър iPod трябвало да оказва помощ на военните да мерят радиацията
(снимка: CC0 Public Domain)

Дейвид Шайер, някогашен софтуерен инженер в Apple, е работил с военните на Съединени американски щати по основаване на конфиденциален плейър iPod. Отличителна специфичност на устройството е съществуването на гайгеров брояч за премерване на радиацията.

През 2005 година шефът за софтуера на iPod помолил Шайер „ да помогне на двама инженери от Министерството на енергетиката на Съединени американски щати да основат специфичен iPod ”, споделя TidBits. Всъщност инженерите били чиновници на Bechtel, главен реализатор на поръчки за военните.
още по тематиката
По това време единствено четирима души в Apple знаели за плана, а през днешния ден нито един от тях не работи във компанията. Липсват и документални доказателства за съществуването на плана.

Екипът почнал да модифицира iPod, тъй че устройството да записва данни от добавеното особено съоръжение. Плейърът е трябвало да наподобява и работи като елементарен iPod, а всички спомагателни данни, записани на твърдия диск, да бъдат неоткриваеми.

Самият Шейер в никакъв случай не е виждал персонално спомагателното съоръжение, само че счита, че iPod е модифициран, с цел да действа като „ незабележим гайгеров брояч ”. Той допуска, че сходно устройство би било извънредно потребно при скрити интервенции за събиране на доказателства за радиоактивност.

Модифицираният iPod от пето потомство е определен поради лесното отваряне и огромния 60GB сторидж. Това е последният iPod, в който Apple не употребява дигитален автограф в операционната система, което улеснява модификацията на софтуера.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР