Модерно е да говорим за детокс, да правим разтоварващи тялото

...
Модерно е да говорим за детокс, да правим разтоварващи тялото
Коментари Харесай

Кои са най-токсичните вещи в дома ни

Модерно е да приказваме за детокс, да вършим разтоварващи тялото режими и да се стремим към повече придвижване и физическа интензивност, с цел да пазим организма си здрав. Но с изключение на да внимаваме какви храни консумираме и да се стремим посредством подобаващите артикули да детоксикираме тялото, значимо е и да следим и какви отрови се намират в дома ни и са незабележим посетител, който идва натрапен у дома.

Вижте най-честите източници на отрови в жилищата ни и няколко хрумвания за различните им заместители, които не са по този начин рискови за здравето ни.

Антибактериален сапун

Едно просто измиване на ръцете може да аргументи щета на хормоните в тялото ни, защото най-честата съставна част в течните сапуни е антимикробният химикал триклозан. Той може да бъде открит в голям брой антибактериални сапуни, душ гелове, пасти за зъби и някои козметични артикули. Но този химикал е кадърен да наруши функционалността на щитовидната жлеза и да повлияе на хормоналния баланс.

В допълнение към това доста здравни специалисти споделят мнението, че прекомерната приложимост на антибактериални химикали подтиква размножаването на бактерии, които са резистентни към действието на нормалните препарати.

Как да ги избегнете?

По-добрата опция следователно е да употребявате елементарен сапун и вода. Ако държите да употребявате дезинфектант за ръце, гледайте да е без алкохол и да не съдържа триклозан (или triclocarban), или различен тип антибактериални или антимикробни съставки.

BPA

През последните 40 години този химикал бе необятно употребен, с цел да прави пластмасата по-здрава. Според едно изследване близо 90% от хората имат в телата си от този химикал, колкото и да не ни се желае. Макар в последните години да се създават доста бутилки без BPA, изключително за бебета и дребни деца, въпреки всичко той продължава да се използва, изключително за консервни кутии, в които се съхраняват хранителни артикули. Основното мнение е, че употребен в дребни количества, този химикал не е рисков, само че последните изследвания демонстрират подозрения в това изказване и се приказва за евентуални вреди, които BPA може да нанесе на мозъка, държанието и простатните жлези на фетуси, бебета и дребни деца.

Как да го избегнете?

За да се предпазите, купувайте храни, които се съхраняват в стъклени буркани, а не в пластмаса. Това изключително важи за домати и доматен сос, защото киселините в доматите могат да извлекат BPA от консервните кутии и по този метод да се вметнат в храната ни. Също по този начин, когато употребявате микровълнова фурна, слагайте единствено стъклени или керамични съдове. Пластмасата, която се използва за претопляне на храна, даже и да се води безвредна, може да извлече от химикалите и да ги придвижи в храната. Най-добре е да топлите храната си в печка, когато имате опция.

Формалдехид

Той се употребява в доста индустриални процеси и е добре прочут токсин, който може да се откри в модифицираните дървени материали, тапети, бои, някои синтетични материали, някои козметични артикули и други. Според Националния институт по ракови болести в Съединени американски щати, краткосрочното излагане на формалдехид може да аргументи признаци като неспокойствие на очи, нос и гърло, кашлица, главоболие, зашеметяване, покачване. А по-дълготрайното излагане на този токсин усилва риска от развиване на раково заболяване.

Как да го избегнете?

За да намалите риска от здравословни проблеми, свързани с излагането на формалдехид, търсете мебели, които са 100 % дърво и питайте за проби за формалдехид, преди да закупите сходен артикул. Би трябвало производителят да може да ви осведоми за материалите, които е употребявал при изработката на съответните мебели. Също по този начин помислете за развъждането на растения вкъщи, които пречистват въздуха от съществуването на формалдехид, защото този токсин има свойството да се отделя във въздуха. Такива да вземем за пример са бамбук, променлива аглаонема, бръшлян, гербер, спатифилум, които най-малко отчасти отстраняват формалдехида, както и други отрови в дома.

Синтетични пестициди

Ако те могат да навредят на гризачи и инсекти, значи не са доста целесъобразни и за хората. Все повече проучвания се пробват да тестват и открият кои синтетични пестициди са рискови за здравето ни и кои не. Но до момента в който тези резултати станат известни е добре да се опитваме да заобикаляме по опция използването на пестициди колкото е допустимо повече. Според някои откриватели има връзка сред този тип пестициди и някои форми на рака, в това число неходжкинов лимфом.

Как да ги избегнете?

Понякога е мъчно да не използваме някакъв тип пестицид в дома си, с цел да премахнем неприятни вредители. Но въпреки всичко, с цел да предотвратите заплахата от поява на такива, може да се опитате да спазвате добра хигиена, изключително в кухнята, да не оставяте открита храна или трохи по земята. Другият вид е да експериментирате с натурални средства и репеленти като кедър, който прогонва нощните пеперуди, лимон, евкалипт, които оказват помощ за прогонване на комарите, цитрусови обелки, които държат паяците далеко.

Тефлонов тиган

Да, в действителност са комфортни съдове с незалепващо покритие, само че в тази ситуация на тефлоновата посуда, парите, които излизат от нея при готвене на висока температура са способни да убият домашни птици, като е тествано, че парите от нажежен тефлонов тиган могат да убият птичка в границите на няколко секунди. Перфлуорните химикали, които се съдържат в огромни дози в тефлоновите съдове, имат доста дълъг живот и могат да нанесат съществени вреди на здравето ни. Правени са разнообразни проучвания, които демонстрират, че този тип химикали могат да доведат до репродуктивни проблеми, ниско тегло на новороденото, повишен холестерол, анормална функционалност на щитовидната жлеза, инфектиране на черния дроб и отслабена имунна система.

Как да ги избегнете?

Избирайте деликатно и купувайте съдове за готвене, които не съдържат думите „ Gore-Tex “ или „ Teflon “. Да, може би новите ви съдове ще се почистват малко по-трудно, само че пък няма да крият рискове за здравето ви, което е по-важно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР