Модернизирането на остарелите френски правила за транспорта винаги ще е

...
Модернизирането на остарелите френски правила за транспорта винаги ще е
Коментари Харесай

Франция реформира политиките си за транспорта за пръв път от 1982 г.

Модернизирането на остарелите френски правила за превоза постоянно ще е предизвикателство. Но година след началото на митингите на " жълтите жилетки ", почнали против покачването на цените на горивата, политическият залог на промяната е голям, написа " Политико ".

Във вторник Националното заседание (долната камара на парламента) утвърди първата от 1982 година промяна на френските политики за подвижността. Законопроектът е опит са се обединят три политически цели – зелен превоз, поощряване на нововъведенията и цифровизацията, усъвършенстване на транспортните връзки. Всичко това без да се стига до опозиция в обществото.

" Предизвикателството е да се избегне Франция на две скорости, в която вкарваме високоскоростни влакове за метрополисите, до момента в който в това време пътните и жп връзки се утежняват, и в която огромна част от страната няма различно решение на напредването с кола ", разяснява министърът на екологията Елизабет Борн пред France Inter през март. Тя беше министър на превоза, когато пакетът беше завършен преди година.

Споровете трансфораха промяната в мъчно извоюван законопроект с рекорден брой ремонти. Той беше признат макар съпротивата на Сената, който не е следен от партията на на президента Еманюел Макрон " Република, напред! ".

" Политико " показва пет основни момента в новото законодателство, което би трябвало да бъде подписано от Макрон преди да влезе в действие.

Край на дизела

Законопроектът затвърждава упоритостта на Франция изцяло да декарбонизира пътния превоз до 2050 година Той цели да постави завършек на продажбата на коли и леки търговски транспортни средства с мотори с вътрешно горене до 2040 година и последователно да се усили делът на ниско- и доста нискоемисионни транспортни средства.

За природозащитните групи това е прекомерно малко и прекомерно късно. Те желаеха от 2030 година да се приключи продажбата на коли, задвижвани с изкопаеми горива, само че поправката за евакуиране напред на крайния период беше отхвърлена в Народното събрание.

Електрическите тротинетки

Френските управляващи не знаеха по какъв начин да се оправят с идването на електрически тротинетки през лятото на 2018 година Бързите дребни транспортни средства не попадаха в нито една от категориите на остарелите френски транспортни закони, а градските управляващи нямаха доста благоприятни условия да ги управляват.

Кметът на Париж Ан Идалго се оплака от неналичието на ясна национална правна рамка. От тогава започнаха опити градовете да получат повече пълномощия.

През октомври министерски декрет включи е-тротинетките във френския устав за превоза, наред с нови ограничения, измежду които минимална възраст, оптималната скорост и характерни насоки къде може да се употребяват.

Новият законопроект за подвижността дава на локалните управляващи и правото да лимитират броя на транспортните средства и операторите, да постановат спомагателни условия, в това число за поддръжка, звук и замърсяване.

Скоростта

Преди митингите на " жълтите жилетки " във Франция имаше вълна от национални демонстрации против решение на премиера Едуар Филип от юни 2018 година за понижаване на ограничаването за скоростта по второстепенните пътища от 90 км/ч на 80 км/ч.

Целта изглеждаше непротиворечива – да се предотвратят 300 до 400 смъртни случая на година. Много хора, живеещи в селските региони, обаче видяха в решението самоволно изпитание на парижките елити да се намесят в техния метод на живот.

Намаляването на скоростта фактически избави животи. Според данни, оповестени през май, смъртните случаи на пътя предходната година са намалели с 5.3%, спадайки до рекордно ниския брой 3488.

" Фактите демонстрират, че откакто приложихме тази мярка, резултатите във връзка с произшествия и смъртни случи на пътя, са положителни. Извинете ме, те не са просто положителни, те са най-хубавите, в миналото регистрирани във Франция ", сподели Филип през март.

В новия законопроект за подвижността обаче държавното управление отстъпва, давайки на районните управляващи свободата да върнат ограничаването от 90 км/ч по някои по-малки пътища.

Националната федерация на жертвите на пътя осъди смяната. " Правителството взима решение с трайни последствия като избира да избави болшинството си, вместо животите на водачите ", съобщи групата.

Платформите

Франция има репутацията на прекалено контролирана стопанска система, задушавана от администрация. Това обаче не важи за новото законодателство, важащо за работещите в компании като Uber и Deliveroo.

Те упорстват, че нямат чиновници, а хора на свободна процедура, които могат да работят, когато желаят – формулировка, която е основна за бизнеса им, тъй като не заплащат социалноосигурителни вноски. Много европейски страни и съдилища са все по-скептични към това определение, само че френският законопроект е благоразположен към платформите.

Въвежда се непринуден правилник за платформите, които не класифицират служащите като чиновници – опит за баланс сред усилването на правата на служащите и насърчаването на цифровата стопанска система.

Против този метод бяха Сенатът и Френският дигитален съвет, държавен консултативен орган, който изпрати писмо до Борн, депутати и сенатори през септември, настоявайки мярката да бъде изключена.

Борн обаче отхвърли апелите да се промени статута на служащите за платформите, като съобщи, че " би трябвало да приемем, че избран брой младежи желаят да имат самостоятелен статут ".

Подходът се хареса на Uber, която желае законът да бъде заимствуван в Европа.

Сметката

Една от главните упоритости на промените е да се поддържа публичния превоз, изключително в неприятно обвързваните райони, които бяха и плодородна почва за митингите на " жълти жилетки ".

Това ще излезе скъпо. Правителството желае да похарчи 13.4 милиарда евро до 2022 година, главно за модернизиране на железопътната инфраструктура.

Разногласията към финансирането бяха главната причина Сенатът да отхвърли предложенията за подвижността и този спор продължава, до момента в който депутатите разискват законопроекта за бюджета за 2020 година

Долната камара утвърди законопроекта във вторник. Миналата седмица сенатори поддържаха корекция, която ще насочи доходи, генерирани от налози върху горивата, към усъвършенстване на транспортните връзки.

Министър Борн разгласи и " екоданък " за самолетните билети, който би трябвало да влезе в действие на 1 януари. Събраните от него 180 милиона евро ще отиват напълно за усъвършенстване на превоза.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР