Модернизацията на жп линията Пловдив – Бургас ни отправя към

...
Модернизацията на жп линията Пловдив – Бургас ни отправя към
Коментари Харесай

Министър Желязков: До 2023 ще асоциираме жп линията Пловдив – Бургас с понятието европейски железници

" Модернизацията на жп линията Пловдив – Бургас ни насочва към провокациите на новия цифров свят, там където човешките неточности ще бъдат сведени до нула и удоволствието от пътуването ще бъде съществена цел, а освен скоростта на пътуването ", съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков при откриването през днешния ден в Белозем на железопътен сектор Скутаре-Оризово. Той е част от плана „ Пловдив – Бургас “.

„ Сигнализацията, безпрепятственото прекосяване на конфликтни кръстовища, телекомуникациите и всички детайли, които съпътстват модерните железници, са към този момент факт и ги следим в деяние. Жп линията Пловдив – Бургас до 2023 година би трябвало да е оня път, който асоциираме с понятието европейски железници “, сподели още министърът.

По думите му секторът, който се открива през днешния ден, е извънредно значим за разгръщането на може би най-важната железопътна мрежа сред границата със Сърбия и Черно море. Той добави, че този ангажимент, както и развиването на връзките Карнобат – Синдел, Русе – Каспичан, Варна – Русе и така нататък, са гаранция за потреблението на железниците като най-модерния превоз за транспорт на пасажери и товари. Росен Желязков бе безапелационен, че това не е единствено българска, а общоевропейска политика, изключително в подтекста на Зелената договорка и трансформацията от аналоговия към цифровия свят.

„ Създали сме нужните предпоставки още в този момент да бъде осъвременен и преносимият състав. В края на тази, началото на идната година чакаме новите локомотиви - нещо, което ще се случи за първи път от 80-те години насам. Имаме контракт за рационализация на всички дизелови и електрически мотриси, за ремонт на съществуващия преносим състав и подновяването на вагоните, тъй че пътуването с железници да бъде прелестно, комфортно и безвредно “, сподели министър Желязков.

Обновявайки железниците изпълняваме главния ангажимент да модернизираме страната и тя да бъде заслужен член на Европейския съюз, добави той. По думите му, тази инвестиция е извънредно значима, изключително когато е обвързана с всички систематични капиталовложения.

Той напомни, че преди няколко дни бе подписан контракт за модернизацията на жп възел Пловдив, с цел да може градът да има освен една красива постройка на Централна гара, само че и да бъде съсредоточие на железопътния трафик. „ Ще бъде омекотен освен животът на пътуващите с железниците, само че ще бъде построена и съпътстваща инфраструктура, като методите към гарата и Бетоновия мост.

От новоизградената инфраструктура ще се възползват и жителите на градовете и по-малките обитаеми места като Белозем. По резултатите се преценя свършената работа “, сподели още Росен Желязков.

***

Рехабилитираният железопътен сектор Скутаре-Оризово е част от план Пловдив-Бургас-фаза 2. Той е с дължина 26 км. Стойност на контракта за строителство е 69 848 308, 66 лв. без Данък добавена стойност

Обхват на обекта:

o Модернизация на стоманен път и контактна мрежа;

o Модернизация на сигнализация и телекомуникации в участъка;

o Рехабилитация на механически здания и приемни сгради в гари Маноле, Белозем и сп. Опълченец;

o Рехабилитация на всички изкуствени уреди от долното строене (големи и дребни мостови уреди, водостоци, отводнителни канавки и др.);

o Изграждане на нови и рехабилитация на съществуващи дренажни системи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР