Модернизацията на Българската армия не означава само придобиване на нови

...
Модернизацията на Българската армия не означава само придобиване на нови
Коментари Харесай

Радев: Модернизацията на войските не значи само техника

Модернизацията на Българската войска не значи единствено придобиване на нови бойни платформи. Това е наложително, само че извънредно значимо е и повишението на обществения статус на военнослужещите и цивилните чиновници за решение на проблемите с некомплекта и гарантиране на качествата, от които имаме потребност. Това съобщи президентът Румен Радев при откриването на тържественото заседание във Военна академия " Георги Стойков Раковски " във връзка идния празник на Сухопътни войски – 19 ноември.

Президентът уточни, че българското общество чака да има съвременна и боеспособна войска, която да му дава възприятието за сигурност и с която да се гордее и благодари на ветераните, командирите и воините за техния професионализъм, мотивираност и висок дух. Въпреки многочислените проблеми и провокации, българските Сухопътни войски отстояват с чест своите отговорности и вземат участие интензивно в голям брой учения, в интервенции по поддържане на мира, поддържат съществуващите и построяват нови бойни качества, вземат участие интензивно в помощ на популацията в бедствия, повреди и произшествия и в защитата на държавната граница, акцентира Румен Радев.

" Знам, че има насъбран скептицизъм, само че въпреки всичко би трябвало да гледаме с отворени очи на това, което става към нас ", съобщи президентът. Президентът открои взетото решение от НАТО за повишение на % от брутния вътрешен артикул за защита на всички държави-членки и уговорката, стихотворец от България да взе участие интензивно в засилващата се европейска защита, което неизбежно ще докара до положителни и дълго чакани решения и за българските Сухопътни войски. " Макар и постепенно, въпреки и не с темповете, които чакаме, само че твърдо ще има повишение през годините на бюджета за защита ", съобщи Румен Радев.

Държавният глава уточни също по този начин, че през последните десетилетия, вследствие на недалновидна политика, на незадоволително финансиране, в Сухопътни войски са се развили и доста проблеми - обезпокоително висок % на некомплект и наклонност за овакантяване на Въоръжените сили, невисок обществен статус и възнаграждение, които не подхождат на степента на риска, на отговорността и на компликацията на дилемите, които се вземат решение. " На всички е ясно, че трупаните с десетилетия проблеми няма да бъдат решени внезапно с магическа пръчка нито за една година, нито с един бюджет ", акцентира още в изявлението си на тържественото заседание Радев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР