Модернизационната програма за нуждите на военноморските сили е на стойност

...
Модернизационната програма за нуждите на военноморските сили е на стойност
Коментари Харесай

Проекът за патрулни кораби за 1 млрд. лв. е блокиран във ВАС

Модернизационната стратегия за потребностите на военноморските сили е на стойност съвсем 1 милиарда лева и сега е на финалната права.

© Велко Ангелов Военният мегапроект за градеж на два модулни патрулни кораба за потребностите на бойния флот се сблъсква с следващата пречка, откакто изгубилата италианска корабостроителница " Финкантиери " (FINCANTIERI S.p.A.) е блокирала процедурата с тъжба пред Върховния административен съд (ВАС). Модернизационната стратегия на военноморските сили е на стойност съвсем 1 милиарда лева и сега е на финалната права.

Още в края на февруари военният министър Красимир Каракачанов разгласи, че междуведомствената група по плана е оценила най-високо офертата на немска военна компания " Люрсен " и, че отчетът за това напълно скоро ще бъде импортиран за утвърждение в Министерски съвет. Следващата фаза трябваше да бъде складиране на селектираната немска оферта в Народното събрание, където депутатите да оторизират министъра да подпише контракт.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики о неофициална информация подизпълнител на немската военна компания ще бъде българската корабостроителница " Делфин ". Тя бе избрана за победител при предния опит същия план да бъде осъществен, само че в последния миг се отдръпна, откакто сякаш изненадващо се оказа, че от бюджета би трябвало да се приспаднат 20% Данък добавена стойност. Неофициално варненската компания се води близка до притежателя на " Нова телевизия " и " Лудогорец " Кирил Домусчиев, като даже е спонсор на въпросния футболен клуб. Твърди се още, че в този момент " Делфин " би трябвало да поеме " грубата работа " по плана и ще конструира корпусите на двете корвети, до момента в който " Люрсен " ще поемат систематичната интеграция на оборудването и въоръжението.

Източници на " Капитал " настояват, че жалбата евентуално е опит процедурата да бъде саботирана посредством отсрочване с процедурни средства. Ако планът не бъде финализиран в Народното събрание до края на лятото или началото на есента, договорът с германците надали ще може да бъде подписан в точния момент. Така първото заплащане може да се случи след 15 февруари на 2021 година, което ще се окаже сериозен проблем за " Люрсен " да получи декларираните в настояването за обвързваща оферта (RFP) цени за оборудването и въоръжението от своите подизпълнители. И защото планът се извършва при доста ниски правила на облага, може да се стигне до неуспех на плана и отдръпване на германците. Интересен подробност в интригата е, че единият от юристите, които съставляват ползите на италианците по делото, е някогашният народен представител от Движение за права и свободи и член на централното оперативно бюро на партията Четин Казак.

От жалбата на " Финкантиери " до Върховен административен съд, импортирана още през март, излиза наяве, че Министерският съвет към този момент е одобрил отчета за избора на победител по плана за модулните патрулни кораби и е оторизирал военния министър Каракачанов да продължи процедурата т.е. да придвижи документите към Народното събрание. Атакуването в съда обаче краткотрайно е блокирало осъществяването на процедурата, макар че и двете спорещи страни одобряват, че тръжната процедура е изключена от приложното поле на Закона за публичните поръчки (ЗОП), тъй като капиталовият план попада в обсега на член 149, алинея 1, т. 2 с.з., т.е. става дума за поръчка, обвързвана с националната сигурност.

Върховен административен съд обаче установи съществени непълноти в предоставената документи по плана, по тази причина разпорежда на Министерския съвет в 7-дневен период да показа цялата административна кореспонденция по издаване на оспореното решение. На първо място става дума за решенията на способените органи, сложили началото на процедурата - Решение на Народното събрание на Република България от 2.06.2016 година (обн., Дъждовни води, бр. 43/07.06.2016 г.) за приемане на плана за капиталов разход, както и посоченото в жалбата Решение на Министерски съвет № 156 от 16.03.2017 година, с което е несъмнено съществуването на главен интерес, обвързван със сигурността на страната, който следва да бъде предпазен при реализацията на плана - морският суверенитет.

Също по този начин не е показан актът, регламентиращ процедурните разпоредбите на търга, а точно Поканата за показване на предложения (Request for Proposal - RFP) до евентуалните реализатори по Актуализирания план за капиталов разход " Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили " и приложенията към нея, означават от съда. Липсват и други индустриални актове - заповеди, протоколи и други, представени в единствения прибавен по делото документ - Доклад на министъра на защитата за резултатите от работата на Междуведомствената работна група, утвърден с обжалваното решение на Министерски съвет. " Няма изясненост и какъв е предметът и изходът на подадените от " Финкантиери " АД тъжби до министър-председателя на Република България (с вх. № 19.00-51/20.12.2019 година по разказа на МС) и до министъра на защитата (с вх. № 21-28-10/20.12.2019 година по разказа на МО). ", означават също по този начин магистратите в последното си определение по делото.

На базата на горното, в случай че жалбата на италианците се одобри за позволена, висшите съдии ще би трябвало да преценяват две неща:
1) Оспореното решение на Министерски съвет обвързвано ли е директно със отбраната на изключително значими публични ползи по обезпечаването на защитата и сигурността на страната?
2) Представлява ли решението краен акт в процедурата за избор на реализатор на утвърден план за капиталов разход с предмет: " Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили "?

Докато цялата документи по жалбата не бъде комплектована обаче, Върховен административен съд е решил да остави делото без придвижване. Което в тази ситуация работи в полза на италианците, чийто максимален коз във въпросния спор е оптималното отсрочване на крайното решение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР