Модерният ChatGPT се изпълнява на древен IBM компютър под управление

...
Модерният ChatGPT се изпълнява на древен IBM компютър под управление
Коментари Харесай

Ентусиаст пусна ChatGPT на 39-годишен IBM MS-DOS компютър


Модерният ChatGPT се извършва на античен IBM компютър под ръководство на MS-DOS
(снимка: Yo Kheng Meng)

Продължават чудноватите истории, свързани с изкуствения разсъдък ChatGPT. Разработчик на програмен продукт и запалянко на ретро компютрите преодоля пропастта сред ChatGPT и 39-годишен компютър IBM.

Йо Кен Мен съумя да напише клиент за ChatGPT под MS-DOS и да го пусне на компютър IBM 5155 от 1984 година с процесор Intel 8088 на 4,77MHz и 640KB RAM. Ентусиастът съчетава несъвместими технологии, преодолявайки няколко съществени софтуерни спънки.

Повечето консуматори имат достъп до ChatGPT през уеб браузър, макар че настоящата наклонност е да се употребяват разнообразни клиенти за достъп до модерния AI чатбот. Някои клиенти са доста характерни – да вземем за пример, запалянковци сътвориха смарт часовник с ChatGPT, основан на Raspberry Pi.

Но да накараш ChatGPT да работи на един в действителност античен компютър е прекомерно амбициозна задача. Менг употребява компилатора Open Watcom C/C++, с който съумява да преодолее почти 40-годишната разлика сред IBM компютъра и ChatGPT. Тестването на DOS програмата е направено във виртуална машина (DOS 6.22 във Virtualbox), изпълнявана на актуален компютър.



Един от най-големите проблеми с DOS е бил мрежовият клиент, нужен за свързване с услугата ChatGPT. Мен употребява MTCP библиотеката, написана от Майкъл Брутман, с цел да се свърже с приложния интерфейс ChatGPT Chat Completion API. За връзката с този API обаче разработчикът е трябвало да напише ръчно цялата POST поръчка на езика C.
още по темата
Няколко други трудности, които Йо Кен Мен е трябвало да преодолее, включват синтактичен разбор на JSON, проксиране на изхода на ChatGPT от криптиран HTTPS към HTTP и неналичието на многопоточност в DOS. Подробности за създаването са оповестени в на Мен.

ChatGPT на OpenAI закупи голяма известност в света на технологиите след дебюта си в края на предходната година. Това ожесточи конкуренция сред софтуерни колоси като Гугъл и Microsoft, оказа помощ да се изяснят капацитетът и минусите на AI и провокира същински взрив в свързани области на знанието.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР