Модерните световни тенденции в пивоварната наука и технология бяха водещите

Модерните световни тенденции в пивоварната наука и технология бяха водещите ...

400 съвременни аналитични метода гарантират чистотата и качеството на бирата в Европа.


Модерните световни тенденции в пивоварната наука и технология бяха водещите акценти на есенното издание на Национална бирена академия, организирано от Съюза на пивоварите в България (СПБ).

На специално събитие в Гранд хотел София, пред именити експерти, учени, журналисти и известни личности изпълнителният директор на Европейската пивоварна конвенция (EBC) - Джон Брауер, представи иновативни разработки в пивопроизводството и сподели актуални новини за развитието на бирената индустрия в Европа.Европейската пивоварна конвенция е най-престижната научна организация на Стария континент, която разработва методите и процедурите за качествен контрол във всички етапи на производството на бира – от суровините – до опаковките. Независимо дали е голяма компания или малко предприятие, всяка пивоварна, включително в България, използва аналитичните методи и стандарти на ЕВС. У нас тяхното въвеждане започва през 70-те години на миналия век, а след 1996 г. те са водещи както за българските технолози, така и за изследователската и развойна дейност на научните среди.Джон Брауер сподели с гостите информация за иновативните подходи във ферментацията и филтрацията на бирата, които бяха представени тази година и на симпозиума на ЕВС в Брюксел. Интересът към темата е голям, тъй като в зависимост от това как се планират и провеждат тези основни процеси се повлиява цялостната органолептика на пивото като вкус, аромат, цвят, бистрота, пяна и консистенция. Така например все повече се налага тенденцията при ферментацията да се използват не само класически щамове пивоварни дрожди, а филтрацията да се използва и при занаятчийските бири, тъй като мътното пиво вече не е модерно и предпочитано от консуматорите.

Как различните съставките на бирата и тяхното съотношение влияят върху качествата на крайния продукт, бе друга приоритетна тема, която Джон Брауер представи. Все по-търсено от потребителите е пивото с ясно изразен и плътен малцов вкус, при което ароматните компоненти на хмела по-слабо се усещат. Сред световните тенденции са и разработките на безглутенова бира и пива с повишен антиоксидантен капацитет, които са част от изследователския дневен ред и на българските учени. Наскоро те представиха технологични решения за получаване на пиво с подобрени антиоксидантни и функционални характеристики, постигайки по-високо ниво на антиоксидантите в крайния продукт в диапазона 34% - 50%. През следващата година предстои да бъде реализиран нов научен проект, фокусиран върху съдържанието на ксантохумол в българските бири.За българските почитатели на бирата, изпълнителният директор на ЕВС потвърди: "Бирата е напълно натурален продукт, произвеждан в модерни пивоварни с различен мащаб, а технологиите съчетават традициите с иновациите и тенденциите на световния пазар. В съвременната глобална среда това е водещ приоритет, който стимулира както научните разработки, така и развитието на бранша в различните точки на света".

В подкрепа на тези процеси, специалният гост сподели редица факти от многобройните проучвания на Европейската пивоварна конвенция. Огромна експертна информация е събрана в току що публикуваното издание Аналитика ЕВС, в което са включени 400 актуализирани и нови физико-химични, микробиологични, сензорни и др. методи, които се използват в съвременното производство на бира. Те обхващат всички аспекти и етапи на технологичния процес и са приложими включително при разработването на нови продукти."Българските пивоварни компании работят в пълен синхрон с изискванията на ЕВС за качествен контрол върху категорията. Всички колеги поддържат високо ниво в различните направления на пивопроизводството, като водещи са инвестициите в оборудване, иновации, продуктово развитие. Само за първата половина от тази година капиталовите вложения на членове на СПБ възлизат на 25 млн. лева. Инвестициите за развитие на човешките ресурси на годишна база са 7 млн. лева, а продуктовото портфолио на индустрията през тази година е разширено с над 21 нови предложения. Тази динамика на сектора, дава отражение и върху представянето в европейски мащаб.", коментира изпълнителният директор на СПБ – Ивана Радомирова.Според статистиката на Пивоварите на Европа, българската бирена индустрия запазва добри позиции, като остава в първата половина на класацията според различните икономически показатели. На 13-то място сме по продажби на бира и на 15-то място в Европейския съюз по производство на пиво. Тя допълни също, че в по обем на продажбите за 2017 г. първите три места се заемат от Германия, Великобритания и Испания. По показател производство Германия запазва лидерската си позиция, следвана отново от Великобритания, а трета е Полша.

За Европейската пивоварна конвенция

Европейската пивоварна конвенция (European Brewery Convention – EBC) e създадена през 1947 г. и е първата международна научна организация за развойна и научна дейност в пивопроизводството. От 2007 г. ЕВС се присъединява към Пивоварите на Европа, запазвайки статута си на самостоятелно научно сдружение. Джон Брауер, като изпълнителен директор на ЕВС, вече над 10 години ръководи дейността на научните комисии, изследователските проекти и организирането на международните конгреси и симпозиуми, в които обичайно се включват над 500 участници от цял свят.

За Съюза на пивоварите в България:

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната "Болярка - ВТ" АД, "Бритос" ЕООД, "Загорка" АД, "Каменица" АД, "Карлсберг България" АД, "Ломско пиво" АД, "Доровски инвест" ЕООД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

Източник: novini.bg