Модерна система ще следи 26 от критичните свлачища у нас,

...
Модерна система ще следи 26 от критичните свлачища у нас,
Коментари Харесай

Модерна система ще следи 26 от критичните свлачища у нас

Модерна система ще следи 26 от сериозните свлачища у нас, оповестиха от районното министерство. В същото време в страната има още сектори, които не са обезопасени. Системите са ситуирани на територията на 16 общини. Това са региони с от време на време дейни свлачищни процеси.

Общата наранена повърхност от тези процеси е над 9000 декара.

Разчистването на последното свлачище в Искърското дефиле продължи няколко дни. Къс канара едвам не пада върху колата на семейство Тоткови.

„ Добре, че в последния миг видях и навих кормилото на дясната страна, другояче картерът ми отиваше на кино “, оплака се Евгени Тотков.

Държавата е записала близо 3000 свлачища. Това обаче не значи, че всички те са укрепени. Свлачището на пътя София-Самоков още веднъж се е активизирало. Кметът на регион Панчарево, откъдето минава пътят за Самоков, споделя, че слагането на мрежи няма да реши казуса в дълготраен проект.

„ Нуждите в страната за мен са по-големи от опциите. Държавата би трябвало да си приоритизира обектите и всички тези свлачища да бъдат обследвани “, съобщи кметът на регион „ Панчарево “.

За трасето дава отговор Агенция „ Пътна инфраструктура “.

„ В рамките на почналия през месец май тази година ремонт на пътя София – Самоков, където е належащо, скалните откоси са обрушени и почистени от рискови дървета. Предвидено е укрепването им с мрежи “.

„ Всички позволения за свлачищните региони минават със съгласуването на Министерство на регионалното развитие. Така, че това е един отворен развой, който при всички положения, значима част от този развой са и общините “, сподели Иван Шишков, зам.-министър на районното развиване.

За модерните системи за мониторинг са изхарчени над 2 милиона лв. от Европейски Съюз, а 300 хиляди - от държавния бюджет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР