“Модерна” разполага с достатъчен производствен капацитет, за да достави на

...
“Модерна” разполага с достатъчен производствен капацитет, за да достави на
Коментари Харесай

Разкриха подробности за ваксините, които ще вкарват в Европа

“Модерна” разполага с задоволителен индустриален потенциал, с цел да достави на Европейския съюз доста по-голям брой дози коронавирусна ваксина от поръчаните 80 милиона.

Това съобщи в изявление за радио “Франс Инфо” ръководителят на фармацевтичната компания Стефан Бансел. Според него "Модерна " е в положение да достави на Европейски Съюз 300 милиона дози от препарата.

“Съединените щати никога не са главният пазар за компанията”, сподели той. “От 500 милиона до 1 милиард дози, които сме възнамерявали да произведем, предвиждаме да доставим повече отвън тази страна, в сравнение с в самата нея.

Европейската комисия е поръчала 80 милиони дози с алтернатива за още 80 милиона дози. Но в случай че желаят да получат 300 милиона дози, ние ще ги доставим – размерите, планувани за 2021 година, се дефинират от комисията, а не от “Модерна”.

Бансел сподели, че “е открито, че имунизацията, основана от “Модерна”, обезпечава на 94% от хората стопроцентова отбрана против COVID-19 при заразяване.”

“Останалите 6% от инфектираните имат единствено леки признаци на болестта. По време на тестванията не сме имали нито един пациент с тежка форма на COVID-19, който да изисква хоспитализация, интензивно лекуване или случай на смърт”, сподели ръководителят на корпорацията.

“Модерна” е подала иск за регистрация на имунизацията на 30 ноември до Европейската организация по медикаментите (EMA), както и до сходни структури в Съединени американски щати, Канада, Англия и няколко други страни.

“EMA ни осведоми на 1 декември, че съвещанието на научния комитет, който най-сетне ще прегледа въпроса за издаване на утвърждение за приложимост на имунизацията, ще се организира на 12 януари. Подобни досиета са получени от всички други организации и в този момент датата, на която ще бъде взето решението за имунизацията, зависи от единствено от тях “, сподели Бансел.

Говорейки за опитите с имунизацията, той сподели, че по време на последната трета фаза тя е тествана върху 30 000 души. “Така че това е доста по-мащабно изследване във фаза 3 спрямо други ваксини”, сподели Бансел. Той изясни, че такова огромно изследване “се дължи на незабавната нужда от приемане на данни за свойствата на ваксината”.

В същото време Бансел призна, че към момента не е открито дали имунизацията предотвратява инфекцията с ковид. “Все още нямаме научни данни за това, само че ще ги получим през първото тримесечие на идната година. Това е доста значим въпрос за битката с пандемия “, сподели той.

Експерименти върху маймуни обаче демонстрират че в случай че след имунизацията им се инжектират мощни, „ доста по-големи от тези, които се срещат в действителния живот “ дози ковид в носната празнина, „ то на втория ден вирусът съвсем не се следи там “.

“Надяваме се, че сходен развой ще се случи и при хората, само че към момента не сме потвърдили това на научно ниво”, сподели Бансел. В същото време той напомни, че „ всички медицински организации са стигнали до консенсус, че главната цел е да се сътвори преграда против появяването на тежки форми на болестта “, а освен против разпространяването на вируса.

Според ръководителя на корпорацията, имунизацията, създадена от “Модерна”, обезпечава имунитет против ковид за най-малко три месеца. „ Вярваме, че във връзка с младежите ще можем да реализираме резултати при имунитета за интервал от няколко години, макар че в този момент е мъчно да се каже дали ще бъдат да вземем за пример две или пет години.

За останалите е ясно, че ще би трябвало да се подлагат на многократни имунизации по-често, може би един път годишно или на всеки две години “, сподели специалистът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР