Модерен мултифункционален културен и туристически център ще израсне на мястото

...
Модерен мултифункционален културен и туристически център ще израсне на мястото
Коментари Харесай

Изграждат модерен младежки център в Лом

Модерен мултифункционален културен и туристически център ще израсне на мястото на остарялата постройка на някогашния юношески дом в кв. Боруна. Това е задачата на взаимния план на Община Лом и побратимената сръбска община Панталей, Ниш, който се финансира с евросредства по програмата Интеррег България – Сърбия. В Пантелей пък ще се ремонтира път, който води до известната Церянската пещера и манастира „ Св. Йоан “.
Остарялата постройка на тогавашния юношески дом в кв. Боруна ще бъде главно ремонтирана и с ново съоръжение . На първия етаж ще бъдат реновирани салонът със сцената, планува се основаването на посетителски салон и битов ъгъл, както и изложбена зала. Вторият етаж ще се трансформира в актуален юношески клуб с аудио-визуална техника, компютри и безвъзмезден интернет, който ще работи и като информационно-туристически център. Ще бъде освежен и дворът с беседки, пейки и цветни градини. Предвиден е и паркинг.
„ Радвам се, че сбъдваме една фантазия – да възстановим и още веднъж да вдъхнем живот на тази постройка на брега на река Дунав, в която деца, младежи и възрастни да се забавляват. Този план е изключително значим за нас и за приятелите ни от Ниш и с това, че той ще способства за разпространение на културно-историческото завещание и ще увеличи туристическия интерес към двата града. “ – съобщи кметът Пенка Пенкова, която направи първа копка на обекта.
По взаимния българо-сръбски план са планувани още тридневен рибен фест в Лом с концерт и огнено шоу на плаваща платформа в Дунав , посещаване в Церянската пещера с танцов пърформанс, отдаден на господ Дионис и манастира „ Св. Йоан “ край Ниш, визити на представители на туристическите организации в Лом и Ниш. Ще бъдат направени брошури и други рекламни артикули на български, сръбски и британски.
Проектът „ Създаване на предпоставки за по-добра досегаемост до туристически атракции в Пантелей и Лом посредством възстановяване на туристическата инфраструктура и увеличение броя на туристите " е на стойност 598 563,14 евро, от които за Община Лом са избрани към 367 хиляди евро, а за Градска Община Пантелей - 219 720.38 евро. Проектът би трябвало да бъде изпълнен в границите на 24 месеца.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР