Модераторите във Facebook продължават да изпитват тежки странични ефекти от

...
Модераторите във Facebook продължават да изпитват тежки странични ефекти от
Коментари Харесай

Какво е да работиш като модератор на Facebook?

Модераторите във Фейсбук не престават да изпитват тежки странични резултати от работата си месеци , откакто компанията даде обещание да усъвършенства изискванията им на труд. Модераторите са хората, които преглеждат всекидневно хиляди постове, които вероятно нарушават разпоредбите на обществената мрежа. Въпросните постове, фотоси и видеoклипове обаче съдържат принуждение, расизъм, тирада на омразата и тайни теории, а с цел да се оправят с ежедневния стрес чиновниците постоянно прибягват към алкохола и опиатите. Пред вестник „ Guardian ” някогашни и сегашни модератори описват, че са ставали очевидци по какъв начин техни сътрудници „ се пристрастяват ” към постове с графично наличие, развиват разнообразни психологични разстройства или стартират да възприемат крайнодесни политически възгледи.

Заради вълната от рецензии по адрес на Фейсбук, че позволява дезинформация, политическа агитация, тирада на омразата и даже въздейства върху резултатите от референдуми и избори , през 2016-а компанията се захвана да управлява по-сериозно наличието в обществената мрежа. Част от контрола се реализира посредством логаритми, само че главната част от задачата се пада на така наречен модератори на наличие. Те преглеждат всички докладвани постове и преценят дали да ги оставят или отстранен от платформата. Това обаче всекидневно ги сблъсква с тирада на омразата, расизъм, хомофобия, тайни теории, видеоклипове с принуждение, а от време на време и с лишаване на човешки живот. В резултат – чиновниците развиват разнообразни психологични разстройства и постоянно се борят със напрежението посредством алкохол и опиати.

Служителите от центъра за ревизиране на наличие в Берлин, Германия описват пред вестник Guardian, че са ставали очевидци по какъв начин техни сътрудници „ се пристрастяват ” към графично наличие и даже стартират да поддържат персонална сбирка със непокътнати постове. Други чиновници стартират да развиват крайнодесни убеждения поради ежедневното количество подправени вести и тирада на омразата, с които се сблъскват:

„ Веднъж видях сътрудник да пробва да си купи онлайн електрошоков револвер. Призна ми, че се опасява да върви нощем из улиците, както и да е обкръжен от чужденци. Може би цялата тази тирада на омразата, с която се сблъскваме всеки ден стартира да въздейства някак на политическите ни възгледи. Така че един естествен, демократичен, може би даже напредничав човек може да стане по-консервативен и по-заинтересуван за проблеми като да вземем за пример мигрантите. Наистина, доста от тази тирада на омразата, която срещаме всекидневно, в действителност съставлява подправени вести, които целят да предадат доста избрани политически възгледи ”.

Сред най-стресиращите аспекти от работата е следенето на персонални чатове сред възрастни и малолетни, които са били набелязани от логаритмите на обществената мрежа, че евентуално съставляват полова употреба. Служителите разказват като „ злокобни ” сходни чатове, като по думите им 90% от тях са със полово наличие.-->

„ Разбираш освен това за този вид дистопично общество , което построяваме всеки ден. Имаме богати бели мъже от Европа, от Съединени американски щати, които пишат на деца от Филипините и пробват да стигнат до фотоси със полово наличие в подмяна на 10-20 $ ”.

През февруари чиновници от центъра за ревизиране на наличието в Аризона, Съединени американски щати, за първи път описаха обществено пред The Verge за тежките условия за работа, които провокират странични резултати като посттравматичен стрес, под паника офанзиви, параноя, смъртни закани, алкохолна и наркотична взаимозависимост. Модераторите споделиха, че техен сътрудник развил параноя и почнал да спи с оръжие до себе си. Заради хилядите тайни постове и видеа различен от тях почнал да подлага на подозрения Холокоста, 11 септември и даже дали Земята е кръгла.

По данни на Фейсбук общият брой на модераторите на наличие по света се е удвоил в последната година и е достигнал до 15 хиляди души.

В края на януари от компанията оповестиха, че възнамеряват отварянето на център за ревизиране на наличие и в София до края на годината. В центъра би трябвало да работят 150 чиновници, които към този момент прекосявали образование . Те ще наблюдават постове на казахски, турски и съветски.
 
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР