Моделите 4К HDR OLED телевизори на Panasonic от 2018 година,

...
Моделите 4К HDR OLED телевизори на Panasonic от 2018 година,
Коментари Харесай

Ревю на телевизора Panasonic FX780

Моделите 4К HDR OLED тв приемници на Panasonic от 2018 година, несъмнено са съвсем пример за хубост. Те обаче са прекомерно премиално насочени и доста хора просто не могат да си ги разрешат. За да разшири кръгозора от благоприятни условия, разработчика пусна по-икономична версия, носеща наименованието Panasonic FX780. Именно на този модел избрахме да посветим актуалното ни ревю, особено за посетителите на Kaldata.com

Серията FX780 следва същият език на дизайна, както и по-премиалните OLED братовчеди. Под капака се намира впечатляващо мощен процесор, обработващ видеосигналите, а качеството на изображението на екрана няма да Ви остави безучастен фен. Нека разгледаме характерностите и по-значимите параметри и особености на модела Panasonic FX780.



Характеристики:
Екран: 4К Ultra Bright, 4K 2200 Hz, HDR10, HLG, Wide Color Spectrum, Local Dimming Pro, DVB-T/T2, DVB-S2, DVB-C;Звук: 2 х 10 W, Cinema Surround за обемно звучене;SMART TV: OS My Home Screen 3.0, Гласов помощник, уеб-браузър, Система за IP-мониторинг, медияплейър, мултитанскинг, телетекст;Консумация: В режим на изчакване 0.5 W, Номинално 255 W, Сензор за околната светлина CATS;Комуникация: HDMI 4 x HDMI 2.0 4K/60 HDCP2.2, USB 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, LAN 1 x RJ45, CI 2 x CI 1.3, Видео вход 1 х RCA;Размери и тегло: размери без стойката (Ш х В х Д) 1680 x 966 x 70 мм, Размери със стойката (Ш х В х Д) 1680 x 1046 x 413 мм, Тегло 62.5 кг. Дизайн
Както към този момент споменахме, дизайнът на FX780 значително дефинира подражанието на OLED-панелите. Това значи, че той е извънредно тъничък. Всъщност, както може да се види, дисплеят съвсем изцяло изчезва, в случай че го погледнете в профил.



За разлика от други представители на линията, тв приемникът FX780, вместо със стъклен дизайн има плътна матирана сребриста рамка околна екрана. Но и това не са всички особености. 75-инчовият модел в гамата FX780 има в себе си още една градивна особеност – той е единственият с VA панел, а не с IPS.

Това значи, че при директно съпоставяне, 75-инчовият модел ще бъде доста по-ярък от по-младия си роднина, само че малко ще страда от смяната на цвета, който има VA-панела, когато той се гледа под ъгъл.
Производителност
FX780 – 4K HDR тв приемник, кадърен да обработва HDR10 + наличие. За своя високопроизводителен HDR-формат, компанията Panasonic реши да даде приоритет на HDR10 + с отворен код, а не на Dolby Vision, тъй че няма да откриете Dolby Vision нито в един от тв приемниците, принадлежащи към серита. Панелът на тв приемника е част от Super Bright, т.е. той е доста ослепителен.

Това значи, че дружно с усилвателя на яркостта (Brightness Enhancer), той задоволително дейно може да изобразява HDR наличие. Отново, следвайки образеца на OLED тв приемниците, в FX780 е прибавен HCX процесор от Panasonic, който работи дружно с технологията Wide Color Spectrum за приемане на дълбоки тъмни и наситени ярки цветове. Благодарение на това, покритието на цветовото пространство е повече от 90% по DCI стандартите.



Освен това, тв приемника също има Local Dimming Pro (система за локално затъмняване), която Ви разрешава да управлявате равнището на осветяване освен на екрана като цяло, само че и на съответни зони. Изборът на тези зони, процесора дефинира автоматизирано въз основа на изведеното върху екрана наличие. За сметка на това се усилва общия контрастност, което действително усъвършенства характерностите на изображенията с HDR.

В серията FX780, подсветката е странична. Това значи, че ръководството на затъмнението няма да бъде тъкмо по този начин, както в панелите с цялостен масив от FALD светодиоди. И, несъмнено, това не е равнището на контрастност в OLED, само че въпреки всичко е доста впечатляващ. Другото нещо, за което си коства да споменем – това е честотата на освежаване. Panasonic твърди, че FX780 работи на периодичност за възобновяване на подсветката от 2200 Hz, което в действителност дава действителен резултат в плавността на изобразяването при движещите се обекти, като при 100 фрагмента в секунда. Това е повече от задоволително, в случай че играете игри, които изискват „отзивчив“ екран за своите динамични потребности, даже и в HDR режим.
Умни функционалности
Телевизорът FX780 има опция за свързване към Интернет посредством вградения Wi-Fi адаптер. Работата в тази област се реализира въз основата на модифицирана Firefox OS, наречена My Home Screen 3.0. В съпоставяне с версия 2.0, измененията главно са козметични. – изменени са размерите на връзките, менютата в този момент се демонстрират на фона на телевизионните изображения и така нататък



Приложението „Panasonic Media Center“ задейства функционалността TV-Anywhere, която Ви дава достъп до един от тунерите на тв приемника или до спомагателния корав диск във всяка точка. Bluetooth-каналът може да се включи за свързване на периферни устройства (мишка, клавиатура) и за връзка с аудио-устройства – да вземем за пример, саундбар.

Също по този начин, посредством блутут може да се прави и гласово ръководство на тв приемника. FX780 е много подобаващ за работата на система за домашно наблюдаване „Умен дом“ (Smart Home).
Свързване
За връзка с разнообразни устройства, тв приемникът FX780 разполага с целия нужен набор от конектори. На първо място, това са 3 USB входа (един в профил и два отзад), един от които е версия 3.0. На второ място, тук имаме HDMI конектори – 2 в профил, 2 откъм гърба. Всички поддържат 4К/60 и HDCP2.2, даже има и реверсен ARC аудиоканал.



Сред потребните нововъведения – 2 слота за карти с общ CI интерфейс. Сега може да се приема телесигнал и от сателит, и от снабдител на кабелна телевизия, без да се постанова промяна на картата в слота. Друга изненада от тв приемника – тунерът Quattro HD, „удвояващ“ тунерите DVB-C / T2 HD / S2. Тунерът TV-IP транслира телевизионните сигнали към съвместимите TV-IP-устройства (HbbTV, EPG и т.н.).

Също по този начин, разполага с дигитален аудио-изход и жак за свързване на слушалки. Възможен е запис на заменяем диск с размер не по-малко от 160 GB. За свързване на аналогови видео-източници са планувани обединени композитни и компонентни видео-изходи.
Цена
Като цяло, съотношението цена/качество в серията FX780 на Panasonic е добре уравновесено и в действителност за парите си получавате съответната функционалност, дизайн и потребителско преживяване. Най-малкият модел, чийто диагонал е 49 ” коства към 2300 лева, 55 ” – 2800 лева, 65 ” – 3800 лева, а най-големият от четворката – 75 ” – 6400 лева
Обобщение
В умозаключение на ревюто на тв приемника Panasonic FX780 ще обобщим нашите наблюдения. Изглежда малко необичайно, че тв приемниците с друг размер имат разнообразни типове панели. Когато става въпрос за цветопредаване и разграничителна дарба, то 75-инчовият VA панел лишава точките на множеството други диагонали.

HDR, когато всичко е осъществено добре, е нещо! И до момента в който е мъчно да изберем сред HDR10 + и Dolby Vision, FX780 може да се даде за образец във връзка с равнището на изобразяването на това наличие.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР