Моделът на управление на ГЕРБ убива конкурентоспособността на българския бизнес.

...
Моделът на управление на ГЕРБ убива конкурентоспособността на българския бизнес.
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Моделът на управление на ГЕРБ убива конкурентоспособността на българския бизнес

Моделът на ръководство на ГЕРБ убива конкурентоспособността на българския бизнес. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов при присъединяване си в предаването „Резонанс“ по телевизия „Евроком“. Той разяснява идния избор на съмнение и целите на българското европредседателство.

„Като приказваме за целите, да вземем единия от тях единствено – конкурентоспособността. Отдавна е потвърдено, че корупцията въздейства контрапродуктивно на конкурентоспособността. Какво се случва в България? Икономическите субекти са привикнали да печелят публични поръчки главно на един принцип – кой знае телефона на верния човек и кой първи ще го набере. Представете си по какъв начин тези стопански субекти стоят в европейски или даже в балкански проект – когато би трябвало да се конкурират с задгранични компании. Тоест, този модел убива конкурентоспособността на българските компании. Защото сходни компании не се грижат за бизнеса си – не влагат в личния състав, в образования, в машини и уреди, в разнообразни нововъведения. На тях просто не им е нужно, тъй като са привикнали да получават достъп до публичен запас по циничен метод. И тук идва значимият въпрос – кой разрешава това да се случва? И за какво? Това ли е методът да развиваш една страна и да създаваш конкурентоспособен бизнес? Точно тези въпроси са в основата на претенции от нас избор на съмнение поради корупция. И нашата цел сега не е да даваме оценка единствено на държавното управление „Борисов 3″, а на 10-годишното ръководство на ГЕРБ“.

Според Калоян Паргов, метрото в София и построените пътища по никакъв метод не могат да анулират въпроса за корупцията в страната. „За 3 мандата и 10 години ръководство имаме ли през днешния ден чувство за някаква смяна? Има ли обществото ни чувство за независимост? Медиите свободни ли са, попита още той. – Кой, по какъв начин, за какво и на какво съображение разпределя порциите в страната? Ето това желаеме да разберем. И по какъв начин този модел въздейства на общата конкурентоспособност на България на Балканите, в Европа, в света“.

Лидерът на Българска социалистическа партия – София добави, че не вижда къде тъкмо е растежът на вложенията през предходната година, за който приказва непрекъснато министър председателят. „През 2016-а вложенията са над милиард, а през 2017-а са под милиард, съобщи той. – За какъв растеж става въпрос? И тук е значимо да отбележим, че доста по-мъдро би било да създадем в страната подобаваща бизнес среда, в сравнение с да разчитаме единствено на задграничните вложения. Да създадем успокоение и вероятност. Защото, в случай че локалният бизнес отвори активите си и ги влага тук, а не в чужбина, тези вложения ще са доста по-ценни за нас“.

Калоян Паргов съобщи още, че оценката за оправянето на България с европредседателството ще бъде дадена от Българска социалистическа партия на база осъществяване на целта Западни Балкани. „Много са совалките, визитите в разнообразни страни в региона, хубавите слова, потупванията по рамото, фотосите. Ще забележим дали всичко това ще докара до резултат, разяснява той. – Западните Балкани е българският приоритет в европредседателството ни. Останалите са цели на Брюксел. Там няма да имаме водеща позиция. Затова и нашата оценка ще я дадем на база на постигнатите резултати във връзка с Западните Балкани“.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР