Моделът на растеж на бактериите се оказва подходящи за криптиране

...
Коментари Харесай

Шифър по модел от бактерии се чете само от изкуствен интелект


Моделът на напредък на бактериите се оказва подобаващи за криптиране на известия
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от университета Дюк създадоха способ за криптиране, основан на модели на напредък на бактериални колонии. Шифърът е толкоз сигурен, че може да бъде прочетен единствено от изкуствен интелект.
още по темата
Винаги има детайл на случайност в процеса на напредък на бактериите, само че кардинално общите закономерности се подчиняват на първичните условия. Само подготвен AI може да дешифрира известие, криптирано по новия способ. Невъзможно е обикновено око да разграничи една бактериална колония от друга.

Моделът за развиване на бактериалната колония се трансформира, според от мястото за напредък и храненето. На всеки стадий от развиването на колонията може да бъде присвоена избрана писмен знак от писмеността или специфичен знак. Ако изискванията първоначално са постоянно идентични, тогава на всеки стадий от растежа ще има сходен модел.

За елементарното око тези рисунки ще се разграничават, освен това много мощно в множеството случаи. Но въпреки всичко рисунките ще запазят нещо общо, което ще бъде толкоз малко, че единствено подготвен AI, осведомен с първичните условия, ще може да разграничи и „ разпознае “ буквата, шифрована в известието.

За да разбиете оферти способ за криптиране, наименуван “emorfi ”, е належащо да прихванете известието, да имате личен AI и да знаете първичните условия за неговото образование. Криптографите въобще не би трябвало да се занимават с живи бактерии, защото всичко това се разказва с математически модели.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР