Модата има изключително важна роля в политиката. Монарсите и държавните

...
Модата има изключително важна роля в политиката. Монарсите и държавните
Коментари Харесай

Модните икони през вековете

Модата има извънредно значима роля в политиката. Монарсите и държавните глави постоянно са обръщали голямо внимание върху външния тип и облеклото, тъй като те способстват за имиджа им в обществото.

Някои от водачите се оказват истински фешън диктатори.

Вкусът и разбиранията им за мода толкоз се харесват на подръжниците им, че дват началото на нови течения в стила и облеклото.

От Юлий Цезар до Джузепе Гарибалди – ето някои от най-модните водачи в историята:

Юлий Цезар справедливо си завоюва репутацията на фешън естет

Според античният историк Катул бъдещият римски деспот съумява притегли вниманието към своето облекло още в ранната си кариера с впечатляващи дълги ръкави с ресни и лилава сенаторска туника с повърхностно подложен колан на кръста.

Неговото блестящо облекло доста се харесва на поддръжниците му и е гневно подложено на критика от по-консервативните.
 Стилният Юлий Цезар Стилният Юлий ЦезарИзточник: Getty Images
Предполага се, че по-късно римският общественик Сула загатва Цезар и отличителното му облекло в своя тирада с думите „ пазете се от момчето с необятните облекла! “.

Клеопатра с изключение на блестяща владетелка е и фешън икона

по своето време. Кралицата на Нил прекарва напълно малко време в Рим, докат има връзка с различен естет - Цезар, само че се оказва, че макар късия си престой съумява да повлияе на модата в града.
 Клеопатра и Цезар Клеопатра и ЦезарИзточник: Wikipedia
Оцелелите творби на изкуството и скулптури демонстрират, че много от дамите от висшата класа са си правели типичната прическа на Клеопатра – плътно сплетена коса, издърпана в хубав кок зад тила. Египетската владетелка вкарва в Рим още перлените бижута и очната линия.

Луи XIV трансформира Франция в международна столица на модата

Кралят Слънце повежда текстилната и бижутерийна промишленост към подем, вкарва наситените и ярки цветове в облеклото и открива самоуверен дрескод, който прави придворните му най-стилните хора на XVII в.
 Как наподобяват французойките по време на ръководството на Луи XVI Как наподобяват французойките по време на ръководството на Луи XVIИзточник: Getty Images
Луи се трансформира и в татко на разнообразни фешън трендове. През 72-годишното си ръководство съумява да наложи алените токчета като знак на висок обществен статус - тези обувки и до през днешния ден не престават да излъчват класа и жанр.

На Кралят Слънце се приписват и заслугите за популяризирането на перуките.

Кралица Александра Датска бързо се трансформира в модел за подражателство

От момента, в който се дами за принц Едуард VII през 1863 година, нейните фенове от високите обществени съсловия стартират прецизно да следват стила ѝ. Със своите лъскави якета и поли Александра дава началото на ново фешън течение в дамското облекло.
 Модната икона кралица Александра Датска Модната икона кралица Александра ДатскаИзточник: Wikipedia
След като стартира да носи по този начин модерните и през днешния ден „ чоукъри “, с цел да прикрие белег на врата си, аксесоарът се трансформира в най-търсеното допълнение за всяка визия по това време.

Жените толкоз се завладяват от Александра, че даже стартират да имитират и куцането ѝ, като си обуват токчета с друга височина на всеки крайник.

Странната мода се популяризира из цяла Англия до края на 60-те години на XIX в. и притегля вниманието на пресата, която отвръща със заглавия като „ Дори и най-модерната фикс идея би трябвало да има граници и да може да бъде спряна “.

Бенджамин Франклин се трансформира във ентусиазъм за необикновена прическа

Един от бащите създатели на Съединени американски щати – Франклин, се трансформира в същинска сензация след идването си в Париж през 1776 година, когато отива на посещаване, с цел да потърси поддръжка за Американската гражданска война.

След визитата ликът му се появява на многочислени портрети, а аристокрацията лудва по стила му. Хората от високите съсловия стартират да имитират облеклото му и в частност пухкавата му шапка, придаваща тип на граничар.

 Преглед на изображението в Twitter
Аксесоарът става толкоз известен, че дава началото на международен тренд за оформяне на косата измежду дамите– „ прическа а ла Франклин “.

Днес дамите носят блузи поради военачалник Джузепе Гарибалди

В средата на XIX в. революционерът повежда дребна войска на серия от борби за обединяването на Италия. Тъй като на хората му не им достигали униформи, стартират да носят необятни пурпурни ризи, които им печелят и прозвището „ алените ризи “.

С повишаването на славата на Гарибалди, дамите по света виждат новаторското облекло и стартират да обличат във всекидневието си сходни ризи на спонтанната войнишка униформа на Гарибалди.
 Гарибалди с типичната алена риза Гарибалди с типичната алена ризаИзточник: Getty Images
През 1862 година женското списание „ Godey’s Lady’s Book “ предсказва, че комфортните облекла ще „ доведат до забележителна смяна в дамското облекло “. Така и с тава - военна риза в жанр „ Гарибалди “ се трансформира в предходник на днешните блузи, без които дамите не могат – изключително в по-хладните дни.


Източник: Vesti.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР