Модата е език, който разбираме моментално“ – казва Миуча Прада.

...
Модата е език, който разбираме моментално“ – казва Миуча Прада.
Коментари Харесай

Модата през Първата световна война – раждането на модерната жена

„ Модата е език, който разбираме мигновено “ – споделя Миуча Прада. Безспорно е по този начин – по фотосите и илюстрациите от старите фешън списания може да се научи доста за епохата и живота на дамите в нея. В този смисъл интервалът сред 1914 и 1919 година е доста едва проучен. Изгубена някъде сред ар нуво и „ златната “ ера на 20-те години, модата през войната остава съвсем незнайна и до през днешния ден. Всъщност в този интервал на разтърсвания и големи обществени промени се ражда модерната жена.

Първата международна война е събитие, което необратимо трансформира живота на дамите и за първи път в историята на Европа те са принудени да заемат обществено дейна позиция, да работят, да изхранват фамилиите си. Жените стартират да излизат от къщи всеки ден, всекидневието им е забързано, мъчно и обусловено от рестриктивните мерки на военното време.

Това трансформира модата фрапантно. За първи път роклите и полите стават по-къси. На мода идва черният цвят. Материите на облеклата стават практични и комфортни, кройките – също. Кринолини, пелерини – тези първокласни детайли на облеклото остават в предишното. Силуетите стават семпли, на мода идва палтото – най-практичната връхна дреха. Появяват се модели, особено измислени за медицински сестри, за вдовици, за работещи дами. Сапунът е с купони и да се пере е доста скъпо, по тази причина на мястото на роклите на мода идват облеклата от две елементи – пола или сукман и риза – по този метод се пере единствено блузата.Модните списания също се ориентират към новото време. Към 1914 година трите фешън столици на Европа са Париж, Берлин и Виена. Противно на упованията, най-известното фешън списание на епохата е не парижко, а австрийско – журналът „ Виенска мода “ излиза от края на ХІХ век и се издава на осем езика, достигайки до всички кътчета на цивилизования свят. В списанието се изяснява в детайли какво и по какъв начин дамата може да изплете и ушие за обичания на фронта, по какъв начин да му направи колет. Във времена на рецесия, пишат дамските списания, всеки миг на хубост и наслада е скъп и няма нищо по-хубаво от една добре поддържана, спретната и усмихната жена. Това е съветът им към читателките – правете света по-хубав и спокоен с наличието си.

Тази година всички музеи в Берлин означават 100 години от започването на Първата международна война с разнородни експозиции. Изложбата за модата през войната е проведена с материали от фонда на семейство Липерхайде – най-голямата сбирка от фешън списания и илюстрации в света. Разделена на три секции, проследяващи военновременната мода в Берлин, Виена и Париж, експозицията е колкото любопитна, толкоз и поучителна. Признавам си, че застанала пред фотосите на дамите през войната с техните хубави прически и грижливо поръбени с дантели блузи, се замислих по какъв начин ли ще им се сторя аз – по дънки и обувки с платформи – и какво обръщение насочвам за своето време...

Изложбата  Krieg und Kleider. Modegrafik zur Zeit des Ersten Weltkriegs  е в библиотеката на Берлин до 18 януари.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР