Мобилното приложение за изпращане на съобщения УотсАп (WhatsApp) съобщи, че

Мобилното приложение за изпращане на съобщения УотсАп (WhatsApp) съобщи, че ...

Уязвимост на WhatsApp е позволявала да се инсталира шпионски софтуер в телефони.Мобилното приложение за изпращане на съобщения "УотсАп" (WhatsApp) съобщи, че е поправило слабо място в системата си, което е позволявало на хакери да инсталират шпионски софтуер в смартфони, предаде ДПА.

Фирмата е открила уязвимото място в началото на месеца. То използвало бъг в опцията за аудио обаждания за инсталиране на вредния софтуер, независимо дали потребителят е отговарял на обаждането или не.

Използваната технология е била разработена от израелската компания НСО груп, която произвежда продукти за близкоизточни и западни разузнавателни служби, пише в. "Файненшъл таймс".

Според вестника продуктът на НСО "Пегас", който може да включи микрофона и камерата на даден смартфон, събира данни за местонахождението и чете имейли и есемеси. Той вече е бил използван срещу правозащитни активисти в Близкия изток.

НСО заявява, че продуктите му позволяват на национални разузнавателни и правоохранителни служби да разследват и осуетяват терористични акции и други престъпления.

"УотсАп" не споменава НСО в изявлението си. Компанията заявява, че кибератаката е носела "всички отличителни белези на частна фирма, която работи с правителства за доставка на шпионски софтуер, за който се смята, че поема контрола над операционните системи на мобилни телефони".

Не е ясно колко потребители са засегнати от кибератаката, която е била насочена към айфони на "Епъл", както и към телефони със системата "Андроид" на "Гугъл", телефони с "Майкрософт Уиндоус" и системата "Тизен" на "Самсунг".

Източник: dnevnik.bg