Мобилно приложение следи медицинските показатели на бременната ги изпраща директно

...
Мобилно приложение следи медицинските показатели на бременната ги изпраща директно
Коментари Харесай

Пловдивчани могат да се лекуват с най-новите технологии

Мобилно приложение следи медицинските индикатори на бременната ги изпраща непосредствено до нейния доктор.

Здравната сфера е приоритет, само че с цел да реализира тя своите цели, би трябвало да се включат нововъведенията, които са важен мотор.

Вестник " Марица " е стожер на най-големите полезности - човешкото здраве, а с този конгрес той за следващ път дава късмет на пловдивчани да избират къде и по какъв метод да се диагностицират и да се лекуват, съобщи модераторът доктор Веселка Христамян, експерт в Клиника по лицево-челюстна хирургия в УМБАЛ „ Св. Георги “. Тя напомни и думите на претендента за нов еврокомисар по опазване на здравето Стела Кириакидис, че здравната сфера е приоритет, само че с цел да реализира тя своите цели сполучливо, би трябвало да се включат нововъведенията, които са важен мотор.

В срещата се включиха ръководителят на катедрата по инфекциозни заболявания в Медицинския университет в Пловдив проф. Марияна Стойчева, която срещна аудиторията с разпространяването на вируса на СПИН в Пловдив, района и страната. Съвременните лечения за лекуване на СПИН трансформираха болестта и то към този момент не е смъртна присъда, въпреки че инфектираните би трябвало да пият медикаментите си всеки ден през целия си живот.

Проф. Румен Стефанов от катедрата по обществена медицина и публично здраве заинтригува присъстващите с презентацията си „ Намаляване вредата от тютюна “, като посочи, че над 700 000 души умират поради пушене всяка година. Той означи, че от една страна, в Европейски Съюз се води битка с нездравословния табиет, само че в това време непрекъснато се отпускат дотации и се подкрепя производството на тютюн. Подобно несъгласие нервира хората, посочи той.

Към тематиката се причисли и доцент Радост Асенова, учител по обща медицина в МУ-Пловдив, която акцентира, че фамилни лекари са научени да дават 30-секундни препоръки на своите пациенти и те сполучливо ги ползват, с цел да ги откажат от цигарите. Това е една от новите профилактични практики, която се ползва при диабет, сърдечносъдови заболявания и други

Доц. Нарцис Калева, завеждащ бранша по ендокринология в Детска клиника към УМБАЛ „ Св. Георги “, показа новаторски цифрови технологии за следене на кръвната захар. Сензорите управляват кръвната захар на всеки 5 минути, а инсулиновите помпи усъвършенстват качеството на живот, тъй като на пациента не се постанова да се инжектира 4-5 пъти дневно.

Д-р Димитър Георгиев, ендокринолог в МБАЛ „ Медлайн “, се включи в тематиката за диабета, само че от втори вид, за който акцентира, че главният рисков фактор е затлъстяването. И защото храната ни става все по-калорична, предложи освен да понижим употребяваните количества, само че и да повишим физическата си интензивност.

Д-р Божидар Митев от УМБАЛ " Пловдив " пък приказва за актуалните способи за лекуване при диагностика на УНГ болесттите.

Проф. Ангелина Влахова от Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив срещна присъстващите с приложението на 3D CAD/CAM технологиите при лекуване на зъби. Тя посочи, че те освен оказват помощ на пациентите, само че протезите „ прилягат като ръкавици “.

Водещият АГ експерт доктор Георги Крумов от МБАЛ „ Медлайн “ показа лечебните благоприятни условия на новаторския способ HIPEC. Той го ползва от 2016 година, само че благодарение на мултидисциплинарен екип, и досега 35 дами с рак на яйчниците в 3 или 4 етап са селектирани за този тип терапия. От 20 до 80 % се покачва преживяемостта на пациентките, като по-младите се възвръщат по-успешно. Уникално мобилно приложение в помощ на дамите, които желаят да станат майки, показва клиничният ембриолог доктор Борислав Матеев. Технологията следи редица медицински индикатори на бременната или желаеща да забременее и ги изпраща непосредствено до нейния доктор. Учените, създатели на създаването, чакат тя да увеличи успеваемостта на асистираните бременности.

Д-р Регина Хатър, експерт по пластично-възстановителна хирургия в МБАЛ „ Уни Хоспитал “, показа своя опит при лекуване на пациенти с карцином на гърдата. Тя посочи, че в болничното заведение следва да се вкара трансплантация на разположение, като означи, че 3D биопринтирането, за което приказва проф. Виктория Сарафян, може да бъде доста потребно при пациенти с изчезнали кости или хрущяли.

Консултантът на Международната самодейност “Angels ” за България Десислава Хлебарска я показа по време на форума. " Нашият блян е да дадем късмет за живот на пациентите с мозъчен инсулт, като стремежът е да скъсим времето, в което пациентът ще получи съответно лекуване ", сподели тя и уточни, че в самодейността са включени 40 лечебни заведения у нас.

Мая Атанасова, президент на Лайънс клуб „ Еврика “, изясни, че голяма част от тяхната щедрост е за осведоменост и достъп до проучвания за ранна предварителна защита на редица хронични болести при деца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР