Мобилно приложение, предназначено за борба с коронавируса, бе представено днес

...
Мобилно приложение, предназначено за борба с коронавируса, бе представено днес
Коментари Харесай

Приложението за коронавируса – с доброволна и задължителна част

Мобилно приложение, предопределено за битка с ковид, бе показано през днешния ден на ексклузивен брифинг в Министерски съвет. На него участваха министър председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, ръководителят на Националния действен щаб ген.-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски и представители на „ Информационно обслужване “.
" Компанията ни осъществя мобилна апликация, която е ориентирана самодейно жителите да осведомят за своето здравно положение. В рамките на 10 дни изградихме системата, която по автоматизиран път стига до органите на Министерство на вътрешните работи и страната. Системата е обвързвана с хората, които са под карантина. Информация, въведена един път, може да се употребява от всички държавни институции, лекари, доброволци и по този начин няма да се губи време “, съобщи Ивайло Филипов от „ Информационно обслужване “. Той добави, че в Сингапур и Тайван, където се оправят добре със болестта, употребяват сходно приложение. По думите му тук се разчита на дейното присъединяване на самите жители, като всеки може да го смъкна непринудено, а даването на данни е напълно на непринуден принцип. Така ще може да се вършат разбори къде и по какъв начин да бъдат обслужвани пациенти. От „ Информационно обслужване “ прецизираха, че приложението е наречено „ Вирусейф “ /предстои да стане ясно по какъв начин е точното изписване на латиница: Virusafe или Virusafe/ и ще може да бъде свалено от на следващия ден.
" Щабът ще може да реши къде да бъде настанен човек, който се усеща зле сред Ямбол и Сливен примерно. Така ще се знае къде да бъде пратена колата за спешна помощ. Даването на данни ще е изцяло непринудено. Първо се вкарват персонални данни - ЕГН и приложението единствено прави калкулации за години и пол. Въвеждат се данни за хронични болести. Въвеждат се данните за температура, суха кашлица, гадене, посиняване на устните, всичко. Така Щабът ще получва незабавно признаците. Приложението ще се популяризира и от трите мобилни оператора у нас. Данните ще се съхраняват в Министерството на здравеопазването. При нас няма да остават безусловно никакви данни ", добави Пламен Цеков от компанията, създала приложението. Освен това има визуализация през географски карти, тъй че задоволително информация да се разгласява обществено, жителите да виждат личния си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, болни, оздравели и смъртни случаи.
„ В тази система ще можем да намерим доста информация, както за инфектирани, по този начин и за преболедували и по този начин могат към този момент да се вземат научно обосновани решения за вероятно разхлабване на режима “, уточни военачалник Венцислав Мутафчийски. Той посочи, че за всеки регистриран с ковид – без значение дали постъпва в болница или е на домашно лекуване, се вземат данните даже без неговото единодушие. Към момента не е ясно дали това важи изрично и за лицата под карантина или ще се разчита те сами да вкарат своите данни. Информацията се пращат към Министерство на здравеопазването и районните здравни инспекции.
„ Приложението е от изключителна изгода за Министерството на здравеопазването. Осигуряването на връзката сред обособените институции също е доста значима цел, защото са обвързани персоналните лекари, лечебните заведения, Министерство на вътрешните работи, пожарната. Така информацията ще тече сред тях. На базата на тази информация можем да вършим разбори и да опитаме да предотвратим разпространяването на заболяването “, сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР