Мобилно приложение обединява цялата информация за COVID-19 в България. На

...
Мобилно приложение обединява цялата информация за COVID-19 в България. На
Коментари Харесай

Ново мобилно приложение ще свързва гражданите и Националния оперативен щаб

Мобилно приложение сплотява цялата информация за COVID-19 в България. На непринуден принцип потребителите на приложението могат да осведомят здравните управляващи за здравословното си положение.

В системата ще се вкарва единният цивилен номер (ЕГН), а софтуерът ще разпознава пол и възраст. Ще се вкарват хронични болести на лицето, в случай че има такива, както и признаци. Например данни за температура, суха кашлица, гадене, посиняване на устните, а тези данни се предават на Министерството на здравеопазването. Така Националният действен щаб ще получава незабавно признаците и ще може да работи самодейно.

Вече е основан регистърът на всички карантинирани лица и всички болни и информацията по автоматизиран път доближи до органите на Министерство на вътрешните работи, които реализират надзор на карантинираните лица. В системата има интеграции с персоналните лекари, общините, РЗИ, службите на Министерство на вътрешните работи, "Гранична полиция " и пожарната.

Чрез приложението ще може да бъде правено и локиране на данните, с цел да се гледат най-горещите точки на болестта и да се вършат всевъзможни разбори на обстановката.

Приложението се споделя Virusafe, безусловно гратис е и ще се поддържа от трите национални оператора. За създаването му е употребява програмен продукт за разбори, който е заложен в мобилните приложения в Сингапур, Италия, Южна Корея и Тайван. Разработеният програмен продукт и труда на разработчиците са дарени безплатно.

"В тази система ще можем да намерим доста информация, както за инфектирани, по този начин и за преболедували и по този начин могат към този момент да се вземат научно обосновани решения за вероятно разхлабване на режима ", съобщи началникът на Националния действен щаб ген. Мутафчийски.

Изграждането на такава система е от изключителна изгода за Министерството на здравеопазването, посочи здравният министър Кирил Ананиев. По думите му обезпечаването на връзката сред обособените институции също е доста значима цел, защото са обвързани персоналните лекари, лечебните заведения, Министерство на вътрешните работи, пожарната. "Те ще са в непрекъсната връзка и информацията ще тече сред тях. На базата на тази информация можем да вършим разбори и да опитаме да предотвратим разпространяването на заболяването ", уточни Ананиев.

"Най-голямата изгода е за тези, които идват от чужбина, в случай че на границата си подаде някой данните, след 14 дни ще получи информация, че към този момент не е в карантина. Това, което е направено ще улесни всички. Ще облекчи документите и тестванията. Най-големият принос е фактът, че това ще облекчи и граничните служители на реда, които ревизират хората, които идват от чужбина ", заключи министър председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР