Мобилният оператор Йеттел“ (Yettel) е внесъл в Комисията за защита

...
Мобилният оператор Йеттел“ (Yettel) е внесъл в Комисията за защита
Коментари Харесай

ВОЙНА! „Йетел“ иска да се забрани продажбата на „Булсатком“

Мобилният оператор „ Йеттел “ (Yettel) е внесъл в Комисията за защита на конкуренцията искане за възбрана на договорката за придобиването на „ Булсатком “, оповестиха от компанията.

На 23 февруари Комисия за защита на конкуренцията образува произвеждане по подадено съобщение за централизация сред „ Словения броудбанд “ и най-ключовите активи на „ Булсатком “ – електронната му съобщителна мрежа (мобилни кули и закрепена оптична мрежа).

Регистрираната в Люксембург „ Словения броудбанд “ е притежател на „ Юнайтед груп “ (Юнайтед груп), а тя от своя страна – на телекома „ Виваком “ и медийната „ Нова броудкастинг груп “. До уведомлението се стигна след възражения от телекомите „ Йеттел “ и А1 и почнала инспекция от Комисия за защита на конкуренцията.

През септември предходната година беше обявено, че предприемачът Спас Русев е новият притежател на „ Булсатком “. Впоследствие обаче стана известно, че договорката за покупката на „ Булсатком “ от Русев е финансирана от притежателя на „ Юнайтед груп “ Драган Шолак.

Първоначалното мнение на „ Юнайтед груп “ беше, че прехвърлянето на активи не предстои на регулаторно утвърждение. След възраженията на „ Йеттел “ и А1 Комисия за защита на конкуренцията стартира инспекция, а „ Юнайтед груп “ се съгласи, че за договорката е нужно утвърждението на регулатора.

От „ Йеттел “ се притесняват, че серията придобивания на стопански и инфраструктурно мощни сдружения от страна на главен състезател на телекомуникационния пазар („ Юнайтед груп “) ще докара до основаването на господстващо дружество с над 60% на пазара на разпространяване на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет. Това от своя страна можело да докара и до намаляване на конкуренцията и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където „ Виваком “ щял да ускори водещата си позиция, акцентират още от „ Йеттел “ в настояването си до Комисия за защита на конкуренцията.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР