Мобилните устройства допринасят с 910 млрд. евро годишно за икономиката

...
Мобилните устройства допринасят с 910 млрд. евро годишно за икономиката
Коментари Харесай

Растящият мобилен трафик оказва натиск върху инвестициите в мрежи

Мобилните устройства способстват с 910 милиарда евро годишно за стопанската система

Очаква се до 2030 година 5G покритието да обхване 87% от всички консуматори в Европа (снимка: CC0 Public Domain)

Преходът от 4G към пето потомство мрежи, разгръщането на 5G покритието и потенциалите, както и повишаването на търсенето на висококачествени игри, разширена действителност и видеосъдържание водят до нарастване на трафика на мобилни данни в Европа. Очаква се този пазар да се утрои през идващите пет години, предвижда GSMA.

Сега, когато 5G клиентите в Европа са изключително заинтригувани от прибавяне на нови услуги, изискващи повече трафик на данни, нарастват и потребностите от нови вложения в европейските мобилни мрежи от страна на техните оператори. Очаква се те похарчат повече от 198 милиарда евро за надграждане на своите мрежи до 2030 година, съгласно годишния отчет за европейската мобилна стопанска система, направен от асоциацията на световната мобилна промишленост GSMA.

Приносът към европейската стопанска система

Mобилната екосистема е добавила 910 милиарда евро стойност към европейската стопанска система през 2022 година, съгласно разбора. Мобилните технологии и услуги генерират 4,3% от Брутният вътрешен продукт в цяла Европа. Секторът е съдействал със 110 милиарда евро налози през 2022 година, като налозите върху заетостта и обществените осигуровки са генерирали 50 милиарда евро, следвани от услуги, Данък добавена стойност, налози върху продажбите и акцизи – с още 40 милиарда евро. Цялата екосистема регистрира 2,2 милиона работни места, директни или непреки, за 2022 година

Мобилната продуктивност е съдействала с 670 милиарда евро за европейската стопанска система. Собственият принос на операторите се пресмята на 110 милиарда евро.

Докладът чака икономическият принос на бранша да доближи 1 трилион евро до 2030 година Фактори за това ще са най-много непрекъснатото разширение на екосистемата и отвесните сегменти, които се възползват от подобренията в продуктивността и успеваемостта, обезпечени от навлизането на новото потомство мобилни услуги.

Доминираща технология

Докладът също по този начин разкрива, че 5G ще стане преобладаващата мобилна технология в Европа през идващите три години. Предвижда се до 2030 година 5G да доближи към 87% от всички консуматори. В хода на това развиване технологията ще бъде от изгода за редица бизнес-сектори, защото европейските стопански системи непрекъснато включват нови сюжети за потребление на 5G в другите индустриални действия.

До 2030 година 53% от бизнес-ползите от 5G ще произлизат от секторите на услугите. Почти 30% ще идват от производството, където ще се разпрострат нови приложения – такива като интелигентни заводи, интелигентни градове и интелигентни мрежи. В това направление 5G ще спомогне за стимулиране на растежа на европейския Брутният вътрешен продукт. По-конкретно новото потомство ще докара до 153 милиарда евро стопански изгоди до края на десетилетието и ще съставлява към 15% от общото икономическо влияние на мобилния бранш. Много от преимуществата на технологията ще се материализират в границите на идващите пет години.

GSMA пресмята, че в Европа има над 900 милиона дейни връзки, осъществени посредством смарт телефони и функционални (базови) телефони. Притежаването на сходни устройства ще доближи 91% до 2030 година с помощта на по-голямата досегаемост на устройствата.

Въздействие на политиките

И въпреки всичко продължаващият напредък на 5G ще бъде оскърбен от опасенията по отношение на въздействието на политиките, които възпират вложенията в мрежови технологии от последващо потомство в Европа, застрашавайки цифровото водачество на блока в международен мащаб, както и неговите цели за “Цифровото десетилетие ”.

още по темата

Навлизането на независимите 5G технологии в Европа продължава да изостава от други райони: в края на 2022 година единствено 5% от дейните 5G мрежи в Европа са били 5G SA – спрямо 25% в Азиатско-тихоокеанския район. Това отразява „ предизвикателната ” среда на работа на операторите в Европа, които не престават да се сблъскват с раздробеност на пазара и ниска възвръщаемост.

Паралелно с това се чака „ преуспяване “ на сателитната съгласуваност. Мобилните оператори и сателитните компании се стремят да преодолеят пропуските в покритието посредством обезпечаване на съгласуваност чрез сателитни „ съзвездия ” в ниската земна орбита.

Успоредно с наклонността се вижда, че и генеративният AI се намесва все по-силно. Операторите изследват тази опция интензивно за автоматизирането на свои действия като създаването на код, ръководството на мрежите и обслужването на клиенти.

„ Европа има мощна история на водачество в мобилните и цифровите технологии. Но в този момент са нужни мощни, устойчиви вложения в мрежите, с цел да смогне секторът да си възвърне водачеството, изправен пред лицето на световната конкуренция “, споделя Даниел Патаки, вицепрезидент по политиката и регулирането и началник за Европа в GSMA.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР