Мобилните станции за продажба на горива са изключително вредни, защото

...
Мобилните станции за продажба на горива са изключително вредни, защото
Коментари Харесай

БПГА: Ако се приемат промените в закона за горивата, ще има бум на сивия сектор

Мобилните станции за продажба на горива са извънредно нездравословни, тъй като предизвикват контрабандата. Продажбата на горива без касова записка работи в интерес на сивата стопанска система. Това съобщи в изявление за БГНЕС Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.
Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на изявлението с него.
БГНЕС: В разгара на лятото на публично разискване бяха сложени промени в Закона за горивата, за които отговорност носи Министерството на стопанската система. Една от поправките е обвързвана с това да не се изисква касова записка, а друга - с опция за търговия с мобилни станции. Това не ви ли връща в изходна позиция, а част от текстовете - при започване на 90-те години, - Вашият коментар?
Светослав Бенчев: Предлаганият законопроект от министерството на стопанската система на процедура обезсмисля закона, който беше признат през януари от Народното събрание, и който има за цел да ограничи сивия бранш. Тези две неща, за които споменахте, са извънредно притеснителни.
На първо място - въпросът с мобилните станции, - тъй като с текста, който ние имаме към сегашния миг, - всеки ще може да продава горива от мобилни станции. Петролната асоциация постоянно е упорствала, че това е извънредно нездравословно, тъй като там се кешират парите от търговията с горива в сивия бранш, в действителност контрабандата.
Другото нещо, което е извънредно притеснително, е, че по този начин написан, текстът на новия план дава опция да се продават горива без касови бележки. Това е неуместно, имайки поради обстоятелството, че горивата са стока с висок фискален риск, съгласно заповед на министъра на финансите. Как на процедура ще става това нещо? Изключително елементарно. Законът споделя, че гориво, регистрирано по Закона за акцизите, може да се продава без никакъв проблем. Има два метода за отчитане на горивата по Данък добавена стойност. Единият метод е посредством фискална данъчна записка, което се случва на всеки един обект – зареждаме и получаваме записка. Другият вид е очакван за индустриални консуматори. Това е опцията когато едно гориво бъде доставено на крайния консуматор, той да изпраща едно електронно известие до Национална агенция за приходите, в което споделя, че е получил съответното количество гориво. Този, който го е доставил, изпраща известие, че е доставил същото количество гориво.
Промените в този момент разрешават този вид гориво да бъде препродавано на трети лица, без да бъде изисквана никаква касова записка. Това, ще повторя още веднъж, е безусловно неуместно, и ще докара до взрив на сивия бранш. В пространството също витаят клюки, че се внасят камиончета, които точно с това ще се занимават през идващите месеци.
БГНЕС: Имате ли информация кой е одобрил тези промени? В тази връзка какво стана с консултативния съвет и цяло звено към Министъра на стопанската система Емил Караниколов, които бяха основани точно поради секторния закон?
Светослав Бенчев: Текстът произтича от министерството на стопанската система, само че персонално считам, че министърът и екипът му са подведени. Голяма част от тези текстове са резултат от едно разискване, където всякога разнообразни субекти на няколкото съвещания, които имаше така наречен работна група, даваха оферти по този текст. Де факто министерството е обединило тези оферти и ги е сложило в границите на публично разискване до края на месеца. Силно се надявам, че тези промени няма да доведат до действителна смяна на закона.
По отношение на вашия въпрос за консултативния съвет. Там в действителност е мястото, където би трябвало да се вземат решение тези проблеми. В този ред на мисли той би трябвало да се събере най-малкото да ги разиска. В консултативния съвет вземат участие всички държавни институции и представители на промишлеността. Именно там би трябвало да бъдат разисквани нещата, - до каква степен те са използвани и в други браншове на законодателството. Примерът с фискалните бележки е тъкмо подобен. Това е текст, който визира Министерството на финансите. Логично е неговите представители в границите на консултативния съвет да дадат своето мнение по въпросните текстове - до каква степен те са използвани и до каква степен те не са в спор с фискално-данъчното законодателство.
БГНЕС: По какъв метод тези промени ще окажат въздействие върху наредбата към закона, която разказва реда и метода за регистрация на операторите?
Светослав Бенчев: Това към момента е мъчно да са планува. Ако те бъдат признати в някакъв сходен вид, ще наложат промени и в самата разпоредба, защото някои от изискванията за регистрация ще се трансформират. Отново се обръщам към всички, от които зависи приемането на по този начин препоръчаните промени: те не би трябвало да стават факт, тъй като ще доведат до съществени проблеми и безспорен безпорядък в сектора. Ситуацията е нетърпима.
В момента огромна част от фирмите се привеждат в сходство с условията на в този момент настоящия закон, което значи банкови гаранции пред финансовите институции, подготовка на документи. Ако изискванията за регистрация се трансформират на полувремето, това ще сътвори огромни проблеми за тези съществени играчи, които сега се пробват и желаят да се записват, с цел да работят след 28 октомври. Ако законът в някакъв тип се променя, то какво и по кое време тъкмо ще се случи? Ще има ли промени при регистрацията, няма ли да има? Виждате какъв брой въпроси слага даже една минимална смяна в актуалните текстове.
БГНЕС: Какви са вашите ходове идващите дни – среща с министър председател, с министъра на стопанската система?
Светослав Бенчев: Винаги сме търсили подпомагане с институциите. За нас те са един извънредно значим сътрудник. Обръщаме се към всички, от които зависи ориста на секторния закон, имам поради и министъра на стопанската система, и министъра на финансите, както и министър-председателя, с молба за среща, с цел да можем да изложим пред тях причините си за какво текстът на закона би трябвало да остане подобен, какъвто е към сегашния миг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР