Мобилните оператори претърпяха голям удар. Те нямат право да начисляват

...
Мобилните оператори претърпяха голям удар. Те нямат право да начисляват
Коментари Харесай

Удар по мобилните оператори, съдът реши, че нямат право на неустойка при предсрочно прекратяване

Мобилните оператори претърпяха огромен удар. Те нямат право да начисляват наказателна клауза от всички такси до края на контракта при предварително преустановяване, тъй като това дава опция на доставчика да получи цялата цена, без значение от това, че след прекратяването той не дава услугата. Това става изрично ясно от Решение на Пловдивския областен съд по дело, заведено от „ Теленор “ против неизряден клиент. И естествено, товарешение на магистратите към този момент може да случи като аналог в бъдеще.

Договорът бил подписан на на 10 декември 2015 година и включвал и телефон на погашение. След няколко месеца клиентът спрял да заплаща, договорът бил преустановен и от оператора завели дело да си получат неплатените вноски за по лизинга и сметките за употребените услуги. Поискали и наказателна клауза от 881,21 лева.  - колкото биха били вноските по контракта до приключването му, в случай че не беше преустановен предрсрочно.

Пловдивският областен съд почита желае за сметките и лизинга, само че за неустойката се произнася, че тя опонира на положителните нрави, затова е оскъдна.

„ Уговорената по този метод наказателна клауза за предварително преустановяване основава условия за безпричинно обогатяване на  предоставящия услугата мобилен оператор и нарушава правилото за правдивост “, е записано в правосъдното решение.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР