Мобилните оператори и банките да изпращат SMS-и само на кирилица,

...
Мобилните оператори и банките да изпращат SMS-и само на кирилица,
Коментари Харесай

Нов Закон за българския език предвижда полицай, SMS-и и улици на кирилица

Мобилните оператори и банките да изпращат SMS-и единствено на кирилица, а писането на латиница да отпадне - оферират Обединени патриоти. За задачата в страната би трябвало да спрат да се внасят телефони, които не са пригодени за кирилица, защото това е една от аргументите кирилицата да не може бъде въведена в цифровата среда.

Това стана ясно по време на полемика за промени в Закона за българския литературен език, които Обединени патриоти оферират. Депутатът Милен Михов изясни, че измененията в законопроекта плануват и промени във всички държавни надписи, които не са написани на кирилица.

" Доставчиците на електронни услуги и известия би трябвало да намерят механически и организационни способи да решат казуса с изпращането на известия на кирилица. Това не е неразгадаем въпрос ", изясни Михов. От мобилните оператори обаче обясниха, че изписването на SMS на кирилица е два пъти по-дълго и по тази логичност ще се таксува два пъти по-скъпо - като два SMS-а. 

После той уточни, че всички табели по улиците също би трябвало да са изписани на кирилица, това се отнася и до табелите на комерсиалните обекти и хотелите също, както и надписите по униформите на чиновниците на страната, да вземем за пример служителите на реда. Така всички униформи на служители на реда, които не са на български, би трябвало да бъдат заменени с такива, надписани на кирилица. Това са единствено част от измененията в Закона за българския литературен език, които Патриотите оферират. Техният законопроект ще бъде импортиран в Народното събрание до края на месец юни.

Друго, което оферират Патриотите, е уеб страниците на публични държавни институции и общини да трансформират имената си и към този момент да не са преведени на британски (например уеб страниците на Народното събрание, на Министерския съвет и на Министерство на външните работи, които са надлежно - www.parliament.bg, www.government.bg и www.mfa.bg ). " Това съгласно нас би трябвало да бъде поправено, тъй като обезличава характера на българските институции ", изясни още Милен Михов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР