Мобилните мрежи от последно поколение, по-известни като 5Джи (5G), постепенно

...
Мобилните мрежи от последно поколение, по-известни като 5Джи (5G), постепенно
Коментари Харесай

Липсата на координация сред страните в ЕС и притеснения за сигурността бавят развитието на 5G мрежите

Мобилните мрежи от последно потомство, по-известни като 5Джи (5G), последователно се разпростират в целия свят, само че построяването им в Европейския съюз се бави поради липса на задоволително съгласуваност измежду страните членки. За това предизвести Европейската счете палата (ЕСП) в отчет, публикуван тази седмица и представен от международните организации.
5Джи мрежите имат за задача да изстрелят света в цифровата ера, която изобилства от хиляди нововъведения, само че и също толкоз уязвимости, показва Асошиейтед прес. В Съединени американски щати, да вземем за пример, през последните седмици се развихри гневен спор по какъв начин и до каква степен 5Джи мрежите въздействат на авиотранспорта. Стигна се и до отлагането на включването им в деяние в регионите към огромните летища. Според отчета на ЕСП, в случай че Европа продължава да се бави с построяването на мрежата от пето потомство, е изправена пред още по-сериозни стопански проблеми и закани за сигурността си. Документът ясно акцентира, че Европейски Съюз изостава по отношение на Северна Америка и Азия в разгръщането на 5Джи и би трябвало незабавно да усъвършенства тактиката си за противопоставяне на рисковете за националната сигурност, съпътстващи това закъснение. Сметната палата предлага на Комисията да следи методите на страните членки към сигурността на 5Джи мрежите и да прави оценка въздействието на разликите върху ефикасното действие на единния пазар. В същото време ЕСП приканва Европейски Съюз да " форсира " внедряването на новата технология. Според изследване на телекомуникационната промишленост, представено в отчета на ЕСП, доникъде на актуалното десетилетие едвам 35 % от всички мобилни връзки в Европа ще бъдат основани върху 5 Джи при 48 % за Китай, Хонконг и Тайван, 51 % в Северна Америка и 53 % в Австралия, Япония, Сингапур и Южна Корея.
В резултат Европейски Съюз освен няма да успее да реализира заложената амбициозна цел до 2030 година да обезпечи 5Джи връзка на всеки гражданин на съюза, само че и ще изостане доста в софтуерно отношение от съперниците си в Америка и Азия.
Налице е значително закъснение в разполагането на 5Джи мрежите в страните членки и са нужни спомагателни старания за справяне с проблемите със сигурността при внедряването на технологията, се показва недвусмислено в документа от 69 страници. Светът се стреми да развие 5Джи инфраструктурата, защото тя обезпечава по-голям потенциал и скорост при транспорт на данни, което пък е в положение да трансформира значително всичко в всекидневието ни - от ръководството на автомобил през излъчването на спортни излъчвания до производството на артикули, отбелязва Асошиейтед прес.
А в тази конкуренция с високи стопански залози страните членки на Европейски Съюз се движат прекомерно постепенно заради, да вземем за пример, неспособност или отвращение да вкарат радиочестотния набор за 5Джи услугите, се споделя в отчета на ЕСП. В резултат болшинство от страните членки няма да съумеят до закрепената от Европейски Съюз година - 2025-а, да обезпечат цялостно 5Джи покритие в градските региони и по главните транспортни направления.
Има огромен риск крайният период 2025 година, а даже и този през 2030 година за покритие на всички обитаеми региони, да бъде пропуснат от множеството страни членки, предизвестява ЕСП. А това ще донесе съществени стопански вреди, защото се чака 5Джи да провокира експоненциално нарастване на потреблението на данни в съюза, където услугите съставляват към 70 % от брутния вътрешен артикул. По оценки на Европейската комисия при 16 страни членки на Европейски Съюз вероятността за реализиране на задачата 2025 година в най-хубавия случай е междинна - Австрия, Чехия, Естония, Германия, Ирландия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия и Словения, а в най-лошия е ниска - Белгия, България, Хърватия, Кипър и Гърция, показва Франс прес.
Според друго изследване, представено в отчета на ЕСП, разгръщането на 5Джи мрежите може да добави 1 трилион евро към европейската стопанска система и да сътвори или трансформира 2 милиона работни места за интервала от 2021 година до 2025 г. Tова обаче може да се реализира единствено със обилни стопански вложения. По оценки на ЕСП разгръщането на 5Джи мрежите до 2025 година може да коства към 400 милиарда евро, а средствата за това би трябвало да дойдат от операторите на мобилните мрежи. Различията сред страните членки във връзка с сигурността частично изясняват забавянето в построяването на инфраструктурата, регистрира отчетът. Според Европейската комисия решенията за националната сигурност в Европа се вземат от държавните управления. Страните членки на Европейски Съюз нямат обединен метод към фирмите, изграждащи 5Джи мрежите, като на да вземем за пример китайската " Хуавей " (Huawei). Докато в Съединени американски щати тя е упреквана, че обслужва световните упоритости на китайската комунистическа партия, и е неразрешена, някои страни в Европейски Съюз ще разчитат навръх тази компания за построяването на националните си 5Джи мрежи. Други, като Швеция, към този момент я не разрешиха. Шест от осемте съществени производители и снабдители на съоръжение за 5Джи мрежи са основани отвън Европейски Съюз. Именно по тази причина ЕСП се притеснява от опцията " задгранично законодателство да се ползва върху европейските консуматори ", в случай че " доста постоянно то е прекомерно надалеч от стандартите на съюза във връзка с опазването на персоналните данни ". И въпреки Европейски Съюз да показа още през януари 2020 година набор от упътвания за привеждане в сходство на националните подходи за систематизиране на високорискови снабдители на 5Джи, неяснотите остават и цялата самодейност се нуждае от повече регулация, установи ЕСП. Съществува риск напътствията да не са в положение да подсигуряват, че страните членки ще съумеят да отговорят координирано на проблемите със сигурността, се споделя още в отчета. До момента Комисията не е открила евентуално влияние на страна членка, която построява 5Джи мрежи с съоръжение, добито от снабдител, който се смята за високорисков в друга страна членка, показват инспекторите. Но в същото време бият паника, че подобен сюжет може да има последствия за трансграничната сигурност и даже да наруши действието на единния пазар на Европейски Съюз. В изказване след публикуването на отчета на ЕСП Европейската комисия уточни, че " обръща особено внимание на сигурността на 5Джи мрежите " и добави, че с помощта на предварителните инструкции " множеството страни членки са съумели да защитят най-чувствителната част от мрежите си от високорискови снабдители ".
Дали обаче сигурността на мрежите и на потребителите е обезпечена, следва да разберем едвам след цялостното разгръщането на 5Джи. Или с други думи - през идващите няколко години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР