Мобилните финансови услуги (MFS) в Европа нарастват много бързо през

Мобилните финансови услуги (MFS) в Европа нарастват много бързо през ...

Телекомите търсят алтернативни подходи да навлязат във финансовия сектор в Европа.


Мобилните финансови услуги (MFS) в Европа нарастват много бързо през последните няколко години, главно благодарение на процъфтяването на мобилни приложения и много силното проникване на смартфоните, твърдят анализаторите от GlobalData.

Европейските банки, търговски вериги и технологични компании доминират в сектора, но на пазара навлизат, макар и бавно, и телеком оператори. Според последния доклад на GlobalData, телекомите ще се сблъскат с предизвикателства при навлизането си на европейския финансов пазар, особено в страните с високи доходи на населението, където голям процент от гражданите предпочитат традиционни картови плащания. Телеком операторите се изправят и пред „интензивна конкуренция“ в лицето на технологични компании (Google Pay) и производители на мобилни устройства (Samsung Pay и Apple Pay), предлагащи собствени MFS решения.

Въпреки тези предизвикателства европейските телекоми проучват новите възможности и разширяват своето мобилно финансово портфолио с услуги като кредити, застраховки, международни парични преводи, често в партньорство с местни финансови институции. Telekom Romania например си сътрудничи с Alior Bank, за да предлага спестявания и разплащателни сметки, дебитни карти и микрофинансови услуги като заеми на физически лица и овърдрафт. В България А1 пусна свой електронен портфейл и кредитна карта.„В исторически план европейските банки, търговците на дребно и технологичните компании винаги са били в предните редици на мобилните финансови услуги, изтъква Джонатан Башраш, анализатор от GlobalData. - Телекомите навлизат в MFS сегмента с предложения за мобилни портфейли, което означава, че си създават нов източник на приходи, извън традиционните телекомуникационни услуги.“

Той добавя, че през последните 2 години европейските телекоми са разширили мобилното си банкиране чрез услуги тип „банкиране като услуга“, партньорства или дори разработка на собствени банкови институции, като Orange и руските оператори MTS и Beeline.

Източник: computerworld.bg