Мобилните финансови услуги (MFS) в Европа нарастват много бързо през

...
Мобилните финансови услуги (MFS) в Европа нарастват много бързо през
Коментари Харесай

Телекомите търсят алтернативни подходи да навлязат във финансовия сектор в Европа

Мобилните финансови услуги (MFS) в Европа нарастват доста бързо през последните няколко години, основно с помощта на процъфтяването на мобилни приложения и доста мощното навлизане на смарт телефоните, настояват анализаторите от GlobalData.

Европейските банки, търговски вериги и софтуерни компании преобладават в бранша, само че на пазара навлизат, въпреки и постепенно, и телеком оператори. Според последния отчет на GlobalData, телекомите ще се сблъскат с провокации при навлизането си на европейския финансов пазар, изключително в страните с високи приходи на популацията, където огромен % от жителите избират обичайни картови заплащания. Телеком операторите се изправят и пред „ интензивна конкуренция “ в лицето на софтуерни компании (Google Pay) и производители на мобилни устройства (Samsung Pay и Apple Pay), предлагащи лични MFS решения.

Въпреки тези провокации европейските телекоми изследват новите благоприятни условия и уголемяват своето мобилно финансово портфолио с услуги като заеми, застраховки, интернационалните парични преводи, постоянно в партньорство с локални финансови институции. Telekom Romania да вземем за пример си сътрудничи с Alior Bank, с цел да предлага спестявания и разплащателни сметки, дебитни карти и микрофинансови услуги като заеми на физически лица и овърдрафт. В България А1 пусна собствен електронен портфейл и кредитна карта.



„ В исторически проект европейските банки, търговците на дребно и софтуерните компании постоянно са били в предните редици на мобилните финансови услуги, акцентира Джонатан Башраш, анализатор от GlobalData. - Телекомите навлизат в MFS сегмента с оферти за мобилни портфейли, което значи, че си основават нов източник на доходи, отвън обичайните телекомуникационни услуги. “

Той прибавя, че през последните 2 години европейските телекоми са разширили мобилното си банкиране посредством услуги вид „ банкиране като услуга “, партньорства или даже разработка на лични банкови институции, като Orange и съветските оператори MTS и Beeline.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР