Мобилни екипи на Териториалното поделение на НОИ тръгват от 7

...
Мобилни екипи на Териториалното поделение на НОИ тръгват от 7
Коментари Харесай

Мобилни групи казват как да се пенсионираме по-изгодно

Мобилни екипи на Териториалното отделение на Национален осигурителен институт потеглят от 7 май по общините в Пловдивска област, с цел да съветват възрастните хора по какъв начин да се пенсионират при по-благоприятни условия.

Причината е, че на 4 май влиза в действие смяната в Кодекса за обществено обезпечаване. Тя дава опция на пенсионерите до края на 2022 година да избират дали пенсията им да бъде изчислена по методиката, която работи от началото на тази година, или по предходната.

Разликата сред двете е от една страна, че от януари отпадна опцията да се избират трите години с най-голям застрахователен приход, от друга не се взима поради осигурителният приход за 1997-2000 година, а се зачита единствено стажът за този интервал. След като новият правилник провокира ропот у хора, които ще бъдат ощетени от него, бе направена законодателната смяна.

Във връзка с нея подхващаме разяснителна акция по общините, сподели началникът на отдел „ Пенсии ” в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт в Пловдив Мария Колева. По график ще работят мобилни приемни, в които ще има един чиновник на ведомството и един експерт по осведомителни системи, който да подсигурява работата механически, защото ще се употребява интернет от съответните общини.

На място ще се работи със софтуерен артикул на Национален осигурителен институт, който по въведените данни на бъдещия пенсионер ще пресмята размера на пенсията по двата метода. Така всеки ще може да избере по-изгодния са своя случай.

В Раковски и Карлово, където Търговско предприятие на Национален осигурителен институт има изнесени работни места, услугата ще се предлага всеки работен ден от 7 май. За Пловдив и околните общини „ Родопи ” и „ Марица ” консултирането ще става в локалното отделение на осигурителния институт в регионалния град.

В Първомай мобилните приемни ще работят във всеки първи работен ден от седмицата след 13 май. В Асеновград ще дежурят всяка сряда през седмица, като началото е 8 май.

Общо към 6700 души от Пловдивска област навършват през тази година възраст за пенсиониране, сподели Мария Колева. Това е групата, към която е ориентирана осведомителната акция.

Възрастните хора, които към този момент са се пенсионирали по новите правила от януари досега, или пък са подали документи и са в процедура за разпределяне на пенсия, имат 6 месеца да уведомят Национален осигурителен институт, че желаят да се направи преценка за техния случай коя методика е по-благоприятна.

Ако не го заявят до 4 ноември, ще остане изчислението по новите правила.

Очаква се на 7 май в уеб страницата на Национален осигурителен институт да бъде наличен и софтуерен артикул, в който всеки ще може самичък да вкара данните си и да съпостави резултата от изчисленията по двата метода.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР