Мобилен пункт ще събира опасни отпадъци в столичните райони Оборище,

...
Мобилен пункт ще събира опасни отпадъци в столичните райони Оборище,
Коментари Харесай

Разполагат мобилни пунктове за опасни отпадъци в 3 столични квартала

Мобилен пункт ще събира рискови боклуци в столичните региони " Оборище ", " Изгрев " и " Младост " от 18 до 20 април , оповестиха от Столична община.

Мобилният пункт ще бъде ситуиран от 8.30 до 14.30 часа в:
Район " Оборище " - на 18 април, четвъртък - бул. " Янко Сакъзов " - на входа на парк " Заимов ", против ул. " Васил Априлов " Район " Изгрев " - на 19 април, петък - жк. " Дианабад ", ул. " Васил Калчев " и ул. " Владимир Трендафилов ", пред магазин Т Маркет Район " Младост " - на 20 април, събота - жк. " Младост " 1, бул. " Андрей Сахаров ", на паркинга пред магазин CHINA CITY (между бл. 44 и бл. 45)
Гражданите ще могат да предават безплатно следните рискови боклуци, формирани от семействата:
Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни) Лакове и бояджийски материали Домакински препарати и химикали Мастила и нечисти опаковки Фармацевтични артикули (лекарства с изминал период на годност)
Системата за събиране на рискови боклуци от семействата се ползва в София от началото на 2012 година и е плод на взаимните старания на Столична община и БалБок Инженеринг АД.

Допълнителна информация можете да намерите на интернет страниците на БалБок (www.balbok.com), Столична община (www.sofia.bg/waste) и Столичен инспекторат, както и на страницата на БалБок във Фейсбук (https://www.facebook.com/pages/BalBok/485845981464869).

От Столична община осведомят, че от началото на 2019 година Столична община стартира поетапното разполагане на с пециализирани контейнери за текстилни боклуци . Контейнерите не разрешават непозволено изваждане на отпадъците от тях.

Събраните в контейнерите боклуци се транспортират от профилираните компании за отнасяне на текстилни боклуци , до техни площадки, на които се прави следващо подбиране на наличието в контейнерите. При процеса отпадъците се сортират по типове, като годните за повторна приложимост се отделят.

Друга част от текстилните боклуци се сортират и нарязват и се употребяват като памучни парцали за промишлеността . Текстилните материи, които не са подобаващи за директна повторна приложимост като облекла или парцали, и други боклуци, отделени в процеса на подбиране (например опаковки), се балират и предават на други компании за вярно преработване и оползотворяване.

Негодни текстилни материали (напр. дънки и бял текстил) се сортират по цвят , изрязват се техните ципове и копчета и се предават на съоръжения за произвеждане на изолационна вата.

От общината припомня на жителите да изхвърлят старите си автомобилни гуми само на обособените за задачата места. Правилното изхвърляне на автомобилни гуми е значима мярка за по-чист въздух и сигурна предварителна защита против нерегламентираното събиране и последващото им изгаряне за отопление, което би имало съществени последици върху качеството на атмосферния въздух.

Старите автомобилни гуми могат да бъдат оставяни както на място - в центровете за промяна на гуми, по този начин и на особено разкритите от Столичния инспекторат пунктове (площадки) в 13 региона на Столична община.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР