Мнозинството във Висшия съдебен съвет блокира значима част от основанията

...
Мнозинството във Висшия съдебен съвет блокира значима част от основанията
Коментари Харесай

ВСС спести на Гешев неудобството да се обяснява за аферата Жоси

Мнозинството във Висшия правосъден съвет блокира значима част от основанията на правосъдния министър Надежда Йорданова, с които тя стимулира настояването си уволнението на основния прокурор Иван Гешев. Кадровиците одобриха правила, в които се споделя, че няма да се разискват данни за нарушавания, които датират преди началото на мандата на Гешев като началник на прокуратурата. В това число попада знаковият скандал за прекачване на дялове в млечната компания " Жоси " на бащата на основния прокурор.

В началото на март министър Йорданова внесе във Висш съдебен съвет девет нови условия, даващи съображение да изиска уволнението на прокурор Гешев.

На първо място е поредицата на Антикорупционния фонд - " Осемте джуджета “; случаите на полицейско принуждение по време на митингите през лятото на 2020 година; настояването за снемане на имунитета на Елена Йончева; обществено изразеното подозрение от страна на основния прокурор за допустимо манипулиране на системата за инцидентно систематизиране на делата в съдилищата; делото против Евгения и Николай Баневи; аферата " Жоси “; неуважително, присмехулно и враждебно отношение към неправителствени организации, обособени персони и юридически общности, които показват становища; казусът " Гебрев " и изземването на коли за потребностите на следствието на произшествия.

В мандата на Гешев не попада още началото на делото против Баневи, по което Иван Гешев е доста деен, само че в качеството си на заместник-главен прокурор. Евгения и Николай Баневи към този момент осъдиха България пред съда в Страсбург за нарушение на презумпцията за невиновност поради мненията на Иван Гешев. Случаят с следствието на покушението против оръжейния производител Емилиян Гебрев също датира от времето, когато Гешев е началник на спецпрокуратурата и заместител на Сотир Цацаров.

Най-неудобният от всички тези проблеми е казусът " Жоси " поради съществуването на документи за прехвърлянето на 2% от капитала на компанията на името на Стоимен Гешев. Главният прокурор и до момента не е обяснил по какъв начин се е стигнало до издаването на тези документи. Обяснението на тогавашния съсобственик в " Жоси " Георги Цолов Георгиев е, че е изискал подпомагане от Иван Гешев в борбата против съдружника си Симеон Присадашки. След това е трансферирал на бащата на Гешев дял във компанията си.

Към момента няма спънки за вписването в Търговския указател на собствеността на бащата Гешев в " Жоси ", само че това би го направило дебитор на Национална агенция за приходите, заяви Bird.bg при започване на декември. Към края на предходната година " Жоси " дължи над половин милиона лв. на Национална агенция за приходите.

Връщане към детството

Пред Висш съдебен съвет Иван Гешев иронизира случая, като изясни, че правосъдната министърка Надежда Йорданова се насочила към студентските му години.

" В случай, че този текст не отпадне, има заплаха да отидем в по-ранни интервали, до гимназията и аз няма да мога да се защитя, тъй като нямам мемоари от тези години ", разяснява Гешев, представен от lex.bg

Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков също изясни, че няма правна логичност тримата огромни в правосъдна власт да носят отговорност за дейности, които са направили преди да встъпят в служба.

" Ако сме създали нарушавания преди встъпването, има друга процедура и различен орган – колегии, дисциплинарни производства, тричленен и петчленен състав на Върховен административен съд. Ако през 90-те години съм се сбил в заведение и в този момент ми потърсят отговорност… Няма по какъв начин да не се заключи тази процедура в границите на мандата “, сподели Чолаков.

" Ограничаването в границите на мандата като условие за допустимост е спънка да бъдат разисквани някои от случаите в предлагането – това са делото " Баневи “, въпросът с Емилиян Гебрев и, може би, отчасти и с Елена Йончева “, сподели Надежда Йорданова.

В последна сметка разпоредбите бяха признати с 14 гласа " за “ и три гласа " срещу “. Опозицията бе формирана от ръководителя на Върховния касационен съд Галина Захарова, Атанаска Дишева и Олга Керелска.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР