Мнозинството в Столичния общински съвет засега ще се сформира по

...
Мнозинството в Столичния общински съвет засега ще се сформира по
Коментари Харесай

Мнозинството в Столичния общински съвет засега ще е по теми

Мнозинството в Столичния общински съвет към този момент ще се образува по обособени тематики, макар че преди изборите от ГЕРБ обясняваха по какъв начин то би трябвало да е твърдо, с цел да се избегнат обединения по ползи и подмолни сделки. Най-многобройна е групата точно на партията Бойко Борисов, която има 27 общински съветници.

Те обаче не стигат за болшинство в съвета, който се състои от 61 души. Затова още след първия тур на изборите, когато стана ясно и коя групировка какъв брой съветници ще има, се очакваше ГЕРБ да работи с Вътрешна македонска революционна организация, с които са в коалиция и на национално равнище и които поддържаха публично Йорданка Фандъкова за балотажа.

Освен смяна в разпределението на силите в съвета през новия му мандат ще бъде изработен и нов устав, ще бъдат изменени комисиите към СОС, а поименното гласоподаване на общинарите ще се разгласява незабавно дружно с взетите от тях решения. Вероятно ръководител на съвета ще остане Елен Герджиков, който ГЕРБ ще предложат за поста. Тази номинация, както и вероятно постъпилите от другите групи в съвета, ще бъдат гласувани във вторник, когато ще е първото съвещание на локалния парламент.

Как ще се образува болшинството

Към момента ГЕРБ няма съдружно съглашение или ясна сделка с някоя от другите сили в общинския съвет за образуването на трайно болшинство, обясниха в петък представители на ГЕРБ. Според Малина Едрева, която още веднъж ще е ръководител на най-многобройната група в съвета, има единодушие за обща работа с " Демократична България ", Вътрешна македонска революционна организация и общинаря на " Спаси София " Борис Бонев. В петък предстояли и диалози с Българска социалистическа партия и " Атака ". Коалиция със социалистите по този начин или другояче е малко евентуално още повече, че от ГЕРБ на няколко пъти изясняват по какъв начин техните естествени сътрудници са партиите " вдясно ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР