Мнозинството в парламента прие на първо четене промените в Кодекса

...
Мнозинството в парламента прие на първо четене промените в Кодекса
Коментари Харесай

Приеха промени за реда за изплащане на втора пенсия на първо четене

Мнозинството в Народното събрание одобри на първо четене измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, с което се контролира етапа на погашение от втория пенсионен дирек. Управляващите гласоподаваха „ за “ импортираните от Министерски съвет промени, а депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се въздържаха.
С новите текстове се планува въвеждането на три типа пенсионни артикули, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове: пожизнена пенсия за напреднала възраст, разсрочено и еднократно погашение на средствата по самостоятелната партида на всеки обезпечен.
 Червен народен представител попита за какво законопроект за близо 18 милиарда лева се вкарва на пожар Червен народен представител попита за какво законопроект за близо 18 милиарда лева се вкарва на пожар
Кодексът за обществено обезпечаване за близо 18 милиарда лева се внася на пожар и се претупва. Това съобщи депутатът от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев...
Планира се пожизнена пенсия за напреднала възраст да се изплаща, когато размерът на средствата по партидата на обезпеченото лице разрешава отпущането ѝ в месечен размер не по-малък от 15% от минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст.
Разсрочено погашение ще е допустимо тогава, когато средствата по партидата са незадоволителни за отпущането на пожизнена пенсия за напреднала възраст, само че надвишават трикратния размер на минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст.
Еднократно погашение на средствата се предлага при положение, че пенсионните спестявания на обезпечения в повсеместен пенсионен фонд са по-малки от трикратния размер на минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст или под 900 лв..
Освен главните правила за разпределяне, погашение, преизчисляване или актуализиране на пенсиите, измененията уреждат и правата на наследниците на обезпечените лица.
Разисквания
 Социалната комисия в Народно събрание одобри промени в Кодекса за обществено обезпечаване Социалната комисия в Народно събрание одобри промени в Кодекса за обществено обезпечаване
Парламентарната обществена комисия утвърди с гласовете на депутатите от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ импортирания от Министерския с...
От Българска социалистическа партия разясниха, че законпроектът се внася на пожар в последния миг. Депутатът от левицата Румен Гечев уточни, че, които се уреждат с него. Левицата се въздържа при гласуването поради това, че КФН отхвърлят законопроекта и внасят свои оферти в размер от 35 страници.
Председателят на Социалната комисия, че не става дума за 18 млрд лв., а за над 3 милиона души, които визира изплащането на пенсиите от втория дирек.
Според Адемов предложенията на КФН би трябвало да бъдат заложени в надграждащ план, тъй като в този момент няма време. Той се надява въпреки всичко до края на мандата на това Народно събрание, с ремонти сред първо и второ четене законопректът да бъде признат.
От ГЕРБ са безапелационни, че приемането на ясни правила за изплащането на пенсиите от тория дирек единствено ще увеличи доверието на българските жители в пенсионната система.
Аргументите на лицето на КТ Подкрепа Ваня Григорова против законопроекта.
 Хасан Адемов: Промените за пенсиите се внасят в 12 без 5 и по бързата писта Хасан Адемов: Промените за пенсиите се внасят в 12 без 5 и по бързата писта
В пленарната зала влизат за разискване измененията в Кодекса за общественото обезпечаване (КСО) за втората пенсия. Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия се въздържаха прочие..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР