Мнозинството в парламента отстрани социалиста Валери Жаблянов от заместникпредседателския пост

...
Мнозинството в парламента отстрани социалиста Валери Жаблянов от заместникпредседателския пост
Коментари Харесай

След обиди на "дървена комунистическа глава" и "когнитивен дефицит" мнозинството отстрани Жаблянов като зам.-шеф на парламента

Мнозинството в Народното събрание в профил социалиста Валери Жаблянов от заместникпредседателския пост в 44-ото Народно заседание. Решението бе взето след остри реплики и замяна на обиди като " дървена комунистическа глава " и " имате когнитивни дефицити ".

За отстраняването на Жаблянов гласоподаваха депутатите от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ". " Българска социалистическа партия за България " бе срещу, а Движение за права и свободи не взе участие в гласуването. За бяха 110 народни представители, 71 социалисти гласоподаваха срещу.

Българска социалистическа партия няма да предлага нов претендент за овакантеното място, а ще сезира Конституционния съд и европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

Мотивите на ГЕРБ и " Обединените патриоти " за отстраняването на Валери Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание са, че е нарушил член 155 от правилника на Народното събрание, по който управлението му има институционални отговорности да утвърждава неговия престиж. Вносителите дават три образеца - позицията на Жаблянов, че " Народният съд е належащо и неизбежно правораздаване ", опитът му да опорочи минутата респект към жертвите на комунизма на 1 февруари и гласът му срещу ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

Самият Жаблянов дефинира претекстовете като пример за политически произвол, фактологическо безумство и израз на юридическата и политическа беззащитност. На няколко пъти той упрекна ГЕРБ, че погазва демокрацията и свободата на хората, че тласка страната към властническо ръководство и назова партията " притежател на най-реакционните хрумвания на европейския континент ". В 30-минутна тирада той изиска извинения от ръководещите за 30-е години народна власт, само че не се извини за думите си, че Народният съд бил нужен. Той разгласи, че хората от ГЕРБ имали " когнитивни дефицити ". В отговор депутатът от партията Владимир Тошев го назова " дървена комунистическа глава ".

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също разгласи, че претекстовете са противозаконни и Българска социалистическа партия ще сезира и Конституционния съд, и Съда по правата на индивида в Страсбург, в случай че Жаблянов бъде отхвърлен. Тя сподели още, че задачата на ГЕРБ е възмездие поради насилствената оставка на Димитър Главчев като ръководител на 44-ия парламент. Според логиката на Нинова откакто се желало отстраняването на Жаблянов поради персонално мнение, то какво трябвало да стане с Цвета Караянчева, която на своя глава Българска социалистическа партия се изказала от името на Народното събрание против президента Румен Радев. След изявлението на Нинова, в което тя сподели, че работи моделът " Цветановщина ", Българска социалистическа партия напусна залата.

Името на президента бе намесено още от Жаблянов, който цитира Радев, който попитал дали е чиста и свята републиката през днешния ден. Репликира го водачът на " Воля " Веселин Марешки със закона, че няма да допусне да се пробва да построява облик на един светец.

В началото на дебатите Движение за права и свободи разгласи, че няма да взе участие в този фарс, защото ръководещите нямали нито юридическо, нито морално съображение да желаят оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание. Първо, тъй като депутатите имат функционален имунитет и изразяването на персонално мнение не било нарушаване на правилника. И второ - тъй като ГЕРБ проявявали двоен стандарт, защото не отстранили Красимир Велчев като ръководител на комисията по вероизповеданията и правата на индивида поради ксенофобски изявления. Двоен стандарт било, когато общински съветници от ГЕРБ подкрепяли Луковмарш, считат в Движение за права и свободи.

Зам.-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев разгласи, че Движение за права и свободи осъжда Народния съд и попита за позицията на другите партии за Възродителния развой. Депутатите от придвижването напуснаха залата.

В края на дебата се изрече зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който разгласи Жаблянов за идващ претендент за ръководител на Българска социалистическа партия. Той намеси и президентът Румен Радев, който се потвърдил като представител на Българска социалистическа партия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР