Мнозинството в парламента на косъм успя да пребори ветото на

...
Мнозинството в парламента на косъм успя да пребори ветото на
Коментари Харесай

Президентското вето върху Закона за отбраната падна с прегласуване

Мнозинството в Народното събрание на косъм съумя да пребори ветото на президента върху Закона за защитата .

За да мине наново върнатият от президента Закон са нужни 121 гласа . При гласуването първия път ветото мина. " За " закона бяха 117 депутати, 73 бяха " срещу ", " 21 " се въздържаха.
Данаил Кирилов от ГЕРБ изиска прегласуване . Този път ветото бе преодоляно. " За " бяха 131, 71 бяха " срещу " и 20 гласоподаваха " въздържал се ".

Държавният глава наложи несъгласие на законопроекта, тъй като с подред него текстовете завишават условията за заемане на поста " непрекъснат секретар на защитата " и вкарват условие новоназначените висши военни да бъдат представяни пред Народното събрание.

Според Радев измененията, признати от Народно събрание, няма да преодолеят съществуващите неясноти в законовата уредба и могат да основат дискриминация по отношение на редица лица.

Очаквано ръководещите опазиха измененията в Закона и нападнаха президентското несъгласие.

Промените в Закона за защитата не целят да се противопоставим на президента, а да няма партизанщина при назначението на секретаря на защитата, съобщи Пламен Манушев от ГЕРБ.

По думите му с измененията в Закона за защитата и въоръжените сили ще се издигне престижът на Комисията по защита и на българския военачалник . Промените не се вършат, с цел да се опълчва Народното събрание на президент а, безапелационен бе Манушев.

Логическо несъгласие в претекстовете на президента видя патриотът Милен Михов. Висшият генералитет би трябвало да бъде оставен на едно високо място и представянето му пред Комисията по защита е механизъм за издигане престижа на българските генерали, а отсам и на престижа на Българската войска, счита патриотът.

Ветото на президента към този момент беше отхвърлено на съвещанието на парламентарната военна комисия предишния четвъртък.
Възникна спор сред юристите дали юридическият екип на президентската институция е позволил неточност , защото президентът е наложил отчасти несъгласие върху Закона за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на България, признат на 27 септември 2017 година, а с издадения декрет се връща за ново разискване целият закон , а освен оспорените текстове, както е посочено в претекстовете към указа.

 Президенството прецизира, че на Народно събрание се връща целият Закон за защитата
Президенството прецизира, че на Народно събрание се връща целият Закон за защитата

Конкретни разпореждания са оспорени, целият закон се връща

Припомняме, че на 13 октомври от пресцентъра на Президентството оповестиха, че в медийни изявления неточно се твърди, че президентът е наложил отчасти несъгласие върху Закона за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, признат на 27 септември 2017 година

С издадения декрет на президента се връща за ново разискване целият закон, а освен оспорените текстове , както е посочено в претекстовете към указа, се показва в прессъобщение на президентството.

Цялата процедура по практикуване на несъгласие следва прецизно наредбите на Конституцията на Република България - член 101: ".... Президентът може стимулирано да върне закона в Народното събрание за ново разискване... ".

Случаят е, че без значение, че единствено съответни разпореждания са оспорени, президентът връща целия текст на закона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР