Мнозинството в Народното събрание се обяви в декларация срещу подготвяно

...
Мнозинството в Народното събрание се обяви в декларация срещу подготвяно
Коментари Харесай

НС прие декларация срещу разделянето на Болгадския район в Украйна


Мнозинството в Народното събрание се разгласи в декларация против подготвяно решение на държавното управление на Украйна, с което се планува разделянето на Болградския административен регион, обитаем най-вече с етнически българи.

Парламентът задължи Министерски съвет да предприеме всички вероятни дейности пред държавното управление на Украйна, които да подсигуряват целостта на българската общественост в Болградския регион при идната административна промяна, съобщи БНР.

В декларацията се приканва българското държавно управление да предложи организирането на незабавна междуправителствена среща, на която да се защитят правата и целосттана българската общественост в Украйна и възобновяване на Протокола за продан и съдействие сред просветителните министерства на двете страни, с който се регламентира проучването на български език.

Декларацията е импортирана от ГЕРБ, „ Обединени патриоти “ и " Воля ". Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е ръководител на групата за другарство България-Украйна, напомни поредната позиция на страната ни в отбрана на ползите на украинския народ и страна и обърна внимание, че сходно разделяне не се планува за други административни региони в Украйна.

„ Болградският регион се планува да бъде разграничен на 5 самостоятелни административни елементи, с което се нанася доста тежък удар върху целостта на нашата българска общественост “.

Опозицията показа значимостта на декларацията, само че насочи рецензии към изпълнителната власт.След като години наред България поддържа Украйна, какво беше направено, с цел да се подсигурява административната целокупност на българската диаспора в Украйна. Българското държавно управление трансферира топката на българския парламент, разяснява Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия.

Според водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ сходна декларация не взема решение нито един въпрос. Няма потребност ние да подсещаме на изпълнителната власт, че би трябвало да си извършва отговорностите, сподели той.

Българската общественост в Украйна е една от най-големите зад граница. По неофициални данни тя наброява повече от 250 000 души, главно съсредоточени в Болградския регион на Одеска област. Декларацията още през днешния ден ще бъде изпратена на посланика на Украйна у нас.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР