Мнозинството в Народното събрание подкрепи на първо четене промените в

...
Мнозинството в Народното събрание подкрепи на първо четене промените в
Коментари Харесай

Депутатите подкрепиха на първо четене промените в Закона за пътищата

Мнозинството в Народното събрание поддържа на първо четене измененията в Закона за пътищата, с които се вкарва ТОЛ системата. Измененията плануват въвеждане на електронна винетка за леките коли и ТОЛ такса за тежкотоварните, на база изминато разстояние.

Със законопроекта, импортиран от ГЕРБ и " Обединени патриоти ", се вкарва основаването на нов метод за събирането на таксите за потребление на републиканската пътна мрежа. От 1-ви януари 2019-та година за леките коли до 3 тона и половина ще отпаднат хартиените стикери, които се лепят на предните стъкла на колите, и ще има електронни винетки. Информира един от вносителите на промените Александър Ненков от ГЕРБ:

" Това значи, че когато отидете и си купите своята електронна винетка, системата, когато пътувате по пътищата и по автомагистралата, ще регистрира дали вие сте си платили или не ".

Електронните винетки ще са на цените на сегашните винетни стикери и ще са на интервал на прилагане, както и до момента - годишна, тримесечна, едномесечна и седмична. Предвижда се и въвеждането на уикенд-винетка. За тежкотоварните коли над 3 тона и половина се планува увеличение на таксата за пренос от август месец следващата година, изясни Ненков:

" Те заплащат сега пренос 12 евро. Няма го на никое място това в света. Буквално те без пари минават през страната ".

За осъществяването на функционалностите по ръководство и надзор на системата е планувано в Агенция " Пътна инфраструктура " да се сътвори ново структурно звено " Национално ТОЛ ръководство ". От Българска социалистическа партия разкритикуваха законопроекта с аргумента, че липсват ясни планове и упрекнаха ръководещите, че бавят въвеждането на ТОЛ системата.

От Движение за права и свободи настояха сред първо и второ четене да се фиксира система за финансиране на общинската пътна мрежа, като 20 % от ТОЛ таксите да отива за поддръжка на общинските пътища.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР